Kina zabranila igre u kojima ima krvi i kockanja

In this April 29, 2015 photo, a woman uses her smartphone near a booth for the Chinese Internet company Tencent at the Global Mobile Internet Conference in Beijing. Chinese state media reported Thursday, Aug. 18, 2016, that new rules hold chief editors of news websites personally liable for content, months after several portals posted material that was seen as embarrassing to President Xi Jinping. Tencent, one of China's most popular websites, fired its top editor after a July headline mistakenly said Xi delivered a "furious" - instead of "important" - speech commemorating a Communist Party anniversary. (AP Photo/Mark Schiefelbein)

Dobre vijesti za kompanije koje prodaju igre su da je Kina ponovo počela odobravati naslove, ali loša vijest je činjenica da je uvela nova pravila.

Nova pravila se odnose na pojedine kategorije te se očekuju zabrane za pojedine kategorije među kojima su Mahjong i poker, naslovi bazirani na kineskoj imperijalnoj prošlosti, kao i igre koje sadrže krv i leševe.

Razlog tome je osnivanje novog regulatornog tijela pod nazivom Državna administracija za štampu i publikacije, koja je zabrinuta zbog nasilja i ovisnosti o kockanju među mladim ljudima.

Dobijanje pristupa kineskom tržištu igara koje je najveće na svijetu može ubuduće predstavljati veoma težak zadatak za developere. Ipak, vlada je odlučila prestati odobravati nove igre zbog straha da će iskvariti mlade ljude, zbog političkih razloga i još nekih stvari. Zabrana pokera i Mahjong igara će vjerovatno najviše odijeknuti, jer gotovo 37 posto igara odobrenih 2017. godine spadaju u tu kategoriju. Osim toga, developeri moraju uvesti sisteme protiv ovisnosti za igre.

Najveći problem je ovisnost maloljetnika o igrama. Kina je uvela pravila protiv ovisnosti za PC igre još 2007. godine koja ograničavaju vrijeme i količinu novca koju maloljetnici mogu potrošiti u igri. Zakon se sada proširio na mobilne igre te ga developeri primjenjuju.

Krv u igrama je već zabranjena, ali su developeri to pravilo zaobišli te su promijenili crvenu boju krvi u npr. zelenu. Međutim, sada su sve boje krvi zabranjene.

Kako bi se osigurala primjena zakona, vlada je osnovala Online Game Ethics Committee prošle godine koji će provjeravati da li su igre “zdrave i korisne”. Prošle godine je vlada odobrila mali broj igara, a mnoge je odbila tražeći promjene. Malo je onih koji su dobile dozvolu bez ikakvih uvjeta.

Veliki developeri poput Tencenta i NetEasea kojima pripadaju igre PUBG, Monster Hunter: World, World of Warcraft i Overwatch neće imati problema s novim pravilima.

Nema poruka za prikaz