Kinezi kupuju političku školu u Kumrovcu

Podijelite ovaj članak:

Kinezi žele da kupe bivšu političku školu u Kumrovcu i naprave spomen-park nekadašnjem komunističkom i jugoslovenskom lideru Josipu Brozu Titu. Trgovačko društvo ‘Zhongya nekretnine’ ponudilo je 18 miliona kuna (oko 2,4 miliona eura) za hotel ‘Zagorje’, bivšu političku školu, za šta je Ministarstvo državne imovine Hrvatske tražilo 12 miliona (oko 1,6 miliona eura).

Nekadašnja politička škola u Kumrovcu ima površinu od oko 27.000 metara kvadratnih i u državnom je vlasništvu.

Interes za tu devastiranu nekretninu pokazala je kineska preduzetnica Jang Yu, koja je već više puta bila u Kumrovcu, te predočila ideju o stvaranju spomen-parka Josipu Brozu Titu. Jang stoji iza kompanije koja je predala ponudu za kupovinu hotela ‘Zagorje’. Kako navode hrvatski portali, to je jedina potpuna ponuda.

Očekuje se da će se ponuda, kako se neslužbeno saznaje, uskoro naći pred Vladom Hrvatske.

Josip Broz Tito je neomiljena ličnost u Hrvatskoj od njenog osamostaljenja. Vlasti ga optužuju da je bio doktator i ubica, negirajući mu bilo kakve zasluge za modernu Hrvatsku. Nedavno je veliki zagrebački trg prestao da nosi Titovo ime odlukom gradskih vlasti, a hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović izbacila je sve njegove biste iz zgrade hrvatskog predsjedništva.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x