Klanjana 19. kolektivna dženaza u Vlasenici

Na Šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici danas je klanjana 19. kolektivna dženaza za žrtve iz protekle agresije na Bosnu i Hercegovinu s područja Vlasenice.

Dženaza je klanjana Osmi Efendiću i Rahmanu Hrnjiću, a predvodio je muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović.

Muftija je poručio da je čuvanje sjećanja na šehide obaveza prema njima, njihovim porodicama i Bošnjacima sa ovih prostora.

„Šehidi su porodice svih nas, a ovdje smo došli iz velike počasti i namjere da iskažemo poštovanje prema šehidima radi naše vjere i domovine. To je i naš dug prema šehidima, šehidskim porodicama i Bošnjacima koji tu žive“, kazao je muftija.

Osvrnuo se i na još uvijek prisutan trend relativizacije zločina, naglasivši kako su  razmjere zločina poznate. Podsjetio je da su na ovom području ubijene hiljade nevinih Bošnjaka, među kojima je 264 maloljetnika.

„Još uvijek se siju laži o uzrocima pred agresiju. To čine i ovih dana, a cijeli svijet zna da su ovdje, u svom gradu živjeli čestiti Bošnjaci koji su ubijani nedužni. Među hiljadama Bošnjaka je i mnogo djece, jednom od njih i danas obavljamo dženazu“, naveo je muftija Fazlović. 

Kao poseban imperativ je istakao stalno prisutvo Bošnjaka među šehitlucima, ocijenivši kako postoji izražena svijest o poštivanju šehidske žrtve.

„Danas obnavljamo zavjet da ćemo istrajati sve dok se ne pronađe i ukopa svaki šehid, dok se istina ne rasvijetli u potpunosti i dok se svaki zločinac ne pozove na odgovornost“, zaključio je muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović.

Kolektivna dženaza u Vlasenici obavljena je na Dan šehida.

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x