Klokotnica: Otvoren centar za djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju

Podijelite ovaj članak:

Humanitarna organizacija “Međunarodni forum solidarnosti Emmaus” u Klokotnici, Doboj Istok, danas je svečano otvorila Centar za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju “Veliko Srce” uz prisustvo brojnih zvanica i donatora iz zemlje i inostranstva.

Danas smo svečano otvorili Centar za djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju “Veliko Srce” uz prisustvo brojnih zvanica, donatora iz zemlje i inostranstva.

Centar je izgrađen zahvaljujući velikodušnoj podršci donatora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata- Fondacije Veliko srce (The Big Heart Foundation), a opremanje zahvaljujući donacijama Diplomatskog zimskog bazara, Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Centar za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju “Veliko Srce”

Ovaj savremeni i multifunkcionalni objekat osmišljen je da pruži neophodnu podršku djeci sa poteškoćama u razvoju iz općine Doboj Istok i šire.

Ima za cilj da osnaži socijalno-psihološke potrebe djece sa poteškoćama u razvoju kroz organizaciju aktivnosti i radionica edukativno-zabavnog sadržaja.

“Želim da izrazim zahvalnost timu MFS-EMMAUS-a i svima koji su doprinijeli ovom projektu. Kada smo prvi put stigli u Bosnu početkom 2023. godine bili smo impresionirani fokusom MFS-EMMAUS-a na nedovoljno opslužene zajednice kao i njihovom posvećenošću te kvaliteti projekta. Ovaj pristup je u velikoj mjeri usklađen sa misijom naše Fondacije, da uzdigne najugroženije zajednice.”- izjavila je Noura Alnoman predstavnica Fondacije Veliko Srce.

Ova priča je počela mnogo ranije, tačnije prije dvije godine kada smo intenzivno organizovali radionice sa djecom u našem Dnevnom centru. Radionice smo organizovali dva puta sedmično, a aktivno učešće su uzimali i roditelji kao i volonteri.

U Dnevni centar je trenutno upisano 49, a 36 djece ga redovno posjećuje. Uvidjevši potrebu za postojanjem istog na našoj Općini, odlučili smo se za izgradnju jednog ovakvog Centra koji će imati veće kapacitete i u kojem će djeca imati mnogo bolji i kvalitetniji prostor za rad.

Kamen temeljac za izgradnju Centra postavljen je 18. maja 2023. godine, a danas evo s ponosom možemo reći da smo ostvarili svoj cilj a to je stvoriti sigurno, podržavajuće i stimulativno okruženje za djecu sa poteškoćama u razvoju gdje će se moći razvijati, učiti i družiti.

Osim osiguranja sadržajnog boravka i edukacije za djecu sa poteškoćama, Udruženje MFS-EMMAUS intenzivno radi na unapređenju socijalne inkluzije djece kroz osiguranje aktivnog učešća lokalne zajednice u razvoju socijalne inkluzije.

Nadamo se da će ovaj Centar postati mjesto gdje će djeca uvijek nalaziti podršku, razumijevanje i prijateljstvo.

Nastavljamo dalje i nastojati ćemo da osiguramo uvijete u kojem će svako dijete dobiti priliku da dostigne svoj puni potencijal.

Dobro se boljim vraća, poručuju iz MFS-EMMAUS.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x