Ko se još raduje kad uđe u slijepu ulicu?

Podijelite ovaj članak:

Nekom ribaru je neki “maler” satima sjedio iza leđa, a ovaj ništa nije upecao i kad se ljutito okrenuo prema njemu s pitanjem, što barem ne uzme štap i ne peca kad je već tako uporno tu:
– Nemam ja vremena za takve gluposti, reče mu ovaj!

Anegdota nema plaho veze s ovim što sam naumio pisati, ako izdržite do kraja možda ćete šta i povezati priču, ali mi je pala na pamet iz čista mira dok sam danas pratio euforiju zbog mogućnosti da EU otvori pregovore s još jednom državom koju ne namjerava primiti u svoj kršćanski klub.

Ali valjda je tom nekom evropskom birokrati dosadilo što mu neki naš besposleni parazit sjedi iza leđa i čeka da mu on upeca ribu, pa dadne, jer sam “nema vremena” ni volje za pecanje. Eto možda mi je to bila asocijacija.

A dok čitam naslove “mi odosmo u EU”, spopadne me huja i nekakav srab, da bih najradije iskočio iz kože. Plasiraju ih botovi trojke i oni sami, a da stvar bude gora, ovo je tek preporuka izlobirane Ursule von der Lajen, koja i ne mora biti prihvaćena od ovropske komisije.

Dijeli se ko halva i njezina izjava, kako je “vlast u BiH u zadnjoj godini uradila više, nego one druge za cijelu deceniju”, a to je zaista nije bilo teško postići, s obzirom da “one prije vlasti” nisu radile ništa.

To što su u ovoj vlasti na jednoj strani dvije trećine “one prije vlasti”, a to su HDZ i SNSD, a drugu trećinu čine odmetnici iz isto tako one prije vlasti, koji su sad članovi nekih drugih stranaka, nema nikakve veze, Ursula je rekla Plenkoviću da će hvaliti ovu vlast, a ova vlast će pristajati na sve samo da ona to kaže…

Kad bi i počeli te pregovore sa EU, to doslovno ne znači ništa i može trajati idućih dvije stotine godina! Odnosi EU-a i Turske uspostavljeni su 1959. godine. Tek u oktobru 2005. godine, EU je poduzela veliki korak prema proširenju kada je otvorila pristupne pregovore za Tursku i Hrvatsku. Nakon godina priprema, dvije zemlje kandidatkinje službeno su otvorile sljedeću fazu procesa pristupanja. Hrvatska je primljena 2013. godine, dok Turska još čeka i nije se pomakla milimetra.

Pa čemu se mi onda nadamo. Pogotovo što ta vlast “koja je više uradila na putu EU za godinu, nego ona prije za deset” istovremeno uspostavlja narativ zbog kojeg će prije i Turska ući u EU, nego BiH. Nije se slučajno desilo da ovaj “ambasador BiH u Ženevi” podnese ovakav izvještaj, baš kad se govori o otvaranju pregovora

Ovog su tamo poslale “ove vlasti, koje su uradile više na putu za EU…bla, bla, bla”, a sa ovim narativom su šanse BiH da uđe u EU ravne nuli.

Dakle, politika Udruženog zločinačkog poduhvata je jasna. Dat ćemo malo nekih ustupaka, da ova “invalidna struktura”, kako Dodik zove trojku na vlasti s njima, dobije nekih poena kod svojih birača i da nam dadnu sigornosni sektor, finacijski sektor kao “oblik kompromisa”, a istovremeno ćemo plasirati priču s kojom ćemo dehumanizirati Bošnjake do te mjere, kad planirana secesija počne, da to nikom više ne budne čudno.

A secesija i novi rat samo što nije počela, barem prema izvješću CIA-e za 2024 godinu, koja je tradicionalno neinformisana.

Dakle, pristupni pregovori ako i otpočnu, samo će biti dimna zavjesa za dalje aktivnosti ovima iz UZP, a zavjesu im je na naše oči postavljao poglavnik Plenković, zbog svog ogranka u BiH, dok je Dodik za svaki slučaj išao po svoje mišljenje u Rusiju i Bjelorusiju”!

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x