Koliko pokušaja vantjelesne oplodnje finansiraju sarajevske općine

Podijelite ovaj članak:

Bosna i Hercegovina godinama bilježi pad nataliteta, a svaki peti par treba stručnu medicinsku asistenciju kako bi dobio potomstvo.

Parovi koji se odluče na vantjelesnu oplodnju moraju izdvojiti znatna sredstva, a naša zemlja nema usklađene odredbe o sufinansiranju pokušaja vantjelesne oplodnje.

Finansiranje potpomognute oplodnje razlikuje se u entitetima, ali i kantonima. Međutim, posljednjih godina i lokalna samouprava pokazala je interesovanje za ovu problematiku te su općine počele izdvajati sredstva za sufinansiranje vantjelesne oplodnje.

Pravo na potpomognutu oplodnju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, prema Zakonu o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom Federacije BiH, ima žena do navršene 42 godine i to za tri pokušaja intrauterine inseminacije te pet pokušaja vantjelesne oplodnje, uz obavezu da dva pokušaja budu u prirodnom ciklusu.

U Kantonu Sarajevo broj finansiranih tretmana povećan je s dva na pet, ali samo jedan pokušaj Zavod zdravstvenog osiguranja KS finansira u potpunosti, a preostala četiri finansira polovinu ukupnog iznosa od 4.000KM. Također, jedan je od rijetkih kantona koji je dobnu granicu pomjerio do 43. godine. U Kantonu Sarajevo, osim finasijske pomoći ZZO KS, i četiri gradske općine izdvajaju sredstva za sufinansiranje vantjelesne oplodnje.

Od 2020. godine Općina Stari Grad sistemski izdvaja finansijska sredstva u svrhu liječenja neplodnosti i vantjelesne oplodnje. Zahtjevi se predaju nadležnoj općinskoj Službi za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, a za tekuću godinu osigurano je 25.000 KM u tu svrhu, a do sada je sedam parova dobilo finansijsku pomoć, dok je jedan zahtjev trenutno u obradi.

“Praksa je da se svakom zahtjevu udovolji ukoliko ispunjava tražene kriterije. Da bi ostvarili pravo na sufinansiranje troškova, bračni parovi moraju imati mjesto prebivališta na području općine Stari Grad Sarajevo te predočiti nalaze i dokaze ovlaštene državne javne ustanove da prirodnim putem ne mogu imati potomstvo”, naveli su.

Pravo na sufinansiranje vantjelesne oplodnje od Općine Centrar prošle godine su ostvarila 32 para, dok su u 2021. godini do kraja augusta pravo ostvarila 22 para.

“U okviru pronatalitetne politike Općina Centar izdvaja budžetska sredstva za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje za pet pokušaja u visini razlike između cijene usluga vantjelesne oplodnje i sredstava koja refundira Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo i to za prvi pokušaj u maksimalnom iznosu do 1.000 KM, a za ostala četiri pokušaja u maksimalnom iznosu do 1.500 KM“, naveli su.

Sredstva u budžetu se planiraju u skladu s realizacijom. Do sada je udovoljeno svim podnesenim zahtjevima koji su ispunjavali uvjete.

“Izuzetno od odredbi članova 5. i  6. ovog Pravilnika, žena koja nije ostvarila uspješnu trudnoću može ostvariti pravo na sufinansiranje troškova šestog i sedmog postupka u maksimalnom iznosu do 2.500 KM i žena starija od 43 godine za dva pokušaja u iznosu od 50 posto od ukupne cijene troškova postupka, u maksimalnom iznosu do 2.500 KM po pokušaju”, naveli su.

Troškove medicinski potpomognute oplodnje od 2018. godine sufinansira i Općina Novo Sarajevo, u skladu s Pravilnikom o raspodjeli novčanih sredstava za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje.

Svaki par ima pravo na sufinansiranje tri pokušaja medicinski potpomognute oplodnje, i to za svaki u iznosu od po 2.000 KM.

“Za ove namjene u općinskom budžetu za 2021. godinu je planiran iznos od 60.000 KM. Budući da su zbog povećanog broja zahtjeva u odnosu na prošle godine ova sredstva u potpunosti utrošena za prvih šest mjeseci ove godine, zaključkom o preraspodjeli rashoda i izdataka u budžetu Općine za 2021. godinu povećana su sredstva za ove namjene za iznos od 40.000 KM”, kazali su.

U ovoj godini Općina Novo Sarajevo je za sufinansiranje vantjelesne oplodnje izdvojila 100.000 KM, što će omogućiti finansiranje po zahtjevima 50 pokušaja medicinski potpomognute oplodnje u pojedinačnim iznosima od po 2.000 KM.

Najmnogoljudnija općina u našoj zemlji već nekoliko godina izdvaja sredstva za sufinansiranje medicinski potpomognute oplodnje parovima koji ne mogu ostavariti potomstovo prirodnim putem. Proteklih godina za ovu svrhu Općina Novi Grad izdvajala je sredstva u iznosu od 100.000 KM.

Prve godine iz budžeta Općine bila su osigurana sredstva u iznosu od 50.000 KM, međutim kako se pokazao veći interes bračnih parova za ovu vrstu pomoći, prošle i ove godine osigurano je po 100.000 KM.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x