Kolinda Grabar Kitarović – od “sportske komentatorice” do “istoričarke”

Podijelite ovaj članak:

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, ponovo je komentarisala BiH. Ovog puta iz historijskog ugla. Naime, tokom Dana otvorenih vrata na Pantovčaku za Hrvate u BiH, predsjednica Hrvatske je izjavila kako Hrvati nisu pridošlice, niti manjina, već najstariji konstitutivni narod u BiH. Nije mnogo trebalo da dobijemo i prve rakcije u BiH. Njenu izjavu smatraju nedobronamjernom.

“Ja bih malo više njih isturila u napad. Znate kako ja kažem, no risk, no profit”, komentarisala je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović pobjedu Vatrenih protiv Azerbejdžana.

Koliko voli fudbal, predsjednica Hrvatske voli da komentariše i BiH. Od opasnosti od terorizma, preko toga da je BiH neemancipovana do poznavanja i njene istorije. Na danu otvorenih vrata za Hrvate iz BiH u subotu, Grabar Kitarović kaže:

Vi u BiH niste gosti, pridošlice ni nacionalna manjina, nego njezin najstariji konstitutivni narod koji ne želi ništa drugo nego mir i ravnopravnost s druga dva naroda u zajedničkoj domovini BiH“.

Nije trebalo dugo čekati na reakcije. Predsjednica Hrvatske udara ispod pojasa kažu u Demokratskoj fronti. Iz Naše stranke poručuju, ovo može izazvati samo štetne posljedice.

Ovo danas što je već spomenuta predsjednica izjavila – da su Hrvati u BiH najstariji konstitutivni narod u toj istoj, našoj, pa i hrvatskog naroda, Bosni i Hercegovini – em je netačno, em nedobronamjerno, em izazivački i predstavlja još jedan udarac ‘ispod pojasa’ susjedu za koga, ista ona, uporno tvrdi da mu je (Bosni i Hercegovini) najbolji prijatelj!“, saopćili su iz DF-a.

Dok su iz Naše stranke kazali:

Nekoga nazivati najstarijim narodom u političkom diskursu znači davati mu pravo prvenstva. Bez obzira na dužinu njihovog prisustva u BiH, svi njeni narodi trebali bi biti po pravima jednaki u svakom dijelu naše zemlje. Nažalost, to nije slučaj. U zavisnosti od toga čija etnonacionalna partija vlada u kojem dijelu BiH, ona druga dva naroda su u neravnopravnom položaju“.

U SDA danas ćute, ćute i u HDZ-u. Ko je najstariji narod na ovim prostorima uvijek je polemika. Desetljećima na ovim prostorima žive narodi različitih vjeroispovjesti, nacionalnosti. Fra Ivo Marković, teolog, tvrdi kako je u pitanju želja da se, kako kaže, razvaljuje BiH.

Oni će nas voditi u Evropu, ove ostale primitivne narode. Ja mislim da je to samo Čovićev hercegbosanski štos, vic. Oni se u biti odupiru odlasku u Evropu, odupiru se govorom o vođenju u Evropu. Ja mislim da je Kolindi na toj strani bilo pametno da se Hrvatska politika okrene od utjecaja Herceg Bosne na jednu modernu Evropsku politiku i odnos prema BiH“, poručio je fra Ivo Marković, profesor na Franjevačkoj teologiji Sarajevo.

A odnos prema BiH, od strane predsjednice Grabar Kitarović, uvijek je različit, kaže fra Marković. Od velike ljubavi do čudnih kritika.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x