Kolona sa tabutima žrtava genocida stigla u Potočare

Podijelite ovaj članak:

Kolona s tabutima 30 žrtava genocida u Srebrenici stigla je u danas Potočare, gdje će 11. jula biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop. 

Kolona s tabutima krenula je jutros iz Visokog i prošla kroz Sarajevo, gdje se, između ostalog, zaustavila ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine, gdje su građani, porodice žrtava, prijatelji i rodbina, kolonu ispratili učenjem Fatihe, a brojni su i cvijetom odali počast žrtvama genocida.

Na vozilima s posmrtnim ostacima ubijenih u genocidu istaknuta je državna zastava Bosne i Hercegovine.

Tabuti s posmrtnim ostacima žrtava ostat će u nekadašnjoj fabrici akumulatora do sutra navečer. Nakon dolaska učesnika brojnih memorijalnih pohoda, tabuti će do Musale Memorijalnog centra biti preneseni na rukama članova porodica ubijenih, ali i svih oni koji će doći u Potočare kako bi odali počast žrtvama genocida. 

Među žrtvama koje će biti ukopane ove godine nalaze se četiri maloljetnika.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine jeste Elvir Salčinović, dječak koji je imao 15 godina kada je ubijen. Bit će ukopan uz svoga oca Turabiju i brata Almira. Najstarija žrtva koja će biti ukopana jeste Nezir Muminović, koji je u momentu kada je ubijen imao 65 godina.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.721 žrtva genocida. 

(Preporod.info)

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x