Kolumnista iz Zagreba: Predsjednice, Bosna nikada nije bila ni srpska, ni hrvatska

Podijelite ovaj članak:

Ugledni novinar zagrebačkog “Jutarnjeg lista” Robert Bajruši posvetio je današnju kolumnu izjavi hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović od subote o tome da su “Hrvati najstariji konstitutivni narod u Bosni i Hercegovini”. 

Bajruši podvlači da, izgleda, predsjednica više zna o povijesti od čuvene medijavelistice, povjesničarke Nade Klaić, prema kojoj Bosna nikada nije bila ni srpska, ni hrvatska.

Njegovu kolumnu prenosimo u cijelosti:

“Uredu, približavaju se predsjednički izbori na kojima će svaki glas biti važan, a jednako vrijedan, bez obzira na  to živi li birač u Hrvatskoj ili stotinama, pa i tisućama kilometara daleko.

Što se posebno odnosi na Hrvate iz Bosne i Hercegovine, koji su još od izbora 1992. nepresušna glasačka baza HDZ-a, a vjerni i u najtežim vremenima.

Jer, čak i kada je HDZ gubio 2000. i 2011. – hrvatski birači iz BiH i tada su golemom većinom glasali za tu stranku i njezine kandidate.

U tom smislu, razumijem da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović već počela ozbiljnu kampanju među biračima u susjednoj državi, jer na izborni dan uvijek  je dobro u rezervi imati pedeset ili sedamdeset tisuća unaprijed osiguranih glasova, onih poput počasnog doktora  Dragana Čovića, koji vas zovu „našom Predsjednicom“, iako žive u drugoj državi.

Samo što pritom ipak treba imati  mjeru, kako za politički trenutak tako i za povijesne činjenice, ne izjavljivati “Hrvati su najstariji konstitutivni narod u BiH i jedan su od stupova moderne hrvatske države“, kako je u subotu poručila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

„Vi u BiH niste gosti, pridošlice ni nacionalna manjina, nego njezin najstariji konstitutivni narod koji ne želi ništa drugo nego mir i ravnopravnost s druga dva naroda u zajedničkoj domovini BiH“, rekla je Grabar-Kitarović na Danu otvorenih vrata za Hrvate iz BiH u svome uredu.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x