Kome smeta zbližavanje Sandžaka sa Bosnom? Konaković i Zukorlić odlučni – Ugljanin i Izetbegović protiv?!

Podijelite ovaj članak:

Najavljeni sastanak bošnjačkih političkih predstavnika 12. aprila u Sarajevu, kojeg je inicirao ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković (NiP), izazvao je mnogo reakcija u javnosti.

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usame Zukorlić najavio je da će se odazvati pozivu Konakovića i izrazio podršku okupljanju Bošnjaka iz regiona, ističući pravo svakog naroda na takve sastanke. “Podržavam pravo svakog naroda na svenarodna nadgranična okupljanja. To pravo imaju i Bošnjaci, jer postojanje i identitet jednog naroda nisu ograničeni na granice jedne države ili teritorije”, kazao je Zukorlić. Svrha skupa je jačanje saradnje među Bošnjacima i povezivanje bošnjačkog naroda regije i šire, bez namjere da skup bude usmjeren protiv bilo koga, smatra Zukorlić. “Izražavam zabrinutost zbog stavova nekih bošnjačkih predstavnika koji se protive ovom okupljanju. Decenijama propuštaju doprinijeti saradnji u poboljšaju privredne, socijalne, kulturne i političke organizovanosti Bošnjaka”, zaključio je Zukorlić. Lider SDA Bakir Izetbegović i Semir Efendić (SBiH) odbili poziv na sastanak političkih predstavnika Bošnjaka u regionu, koji je uputio Elmedin Konaković, nakon čega su iz NiP-a su poručili da je stranačke interese i sujetu potrebno ostaviti po strani.

Pored njih, pozive su odbili i Sulejman Ugljanin (SDA Sandžaka) kao i Rasim Ljajić (SDP u Srbiji) koji očigledno nisu dobili zeleno svjetlo iz Ankare, odnosno Beograda za ovaj susret.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x