Kompanija ‘Pčelica Medina’ iz Žepča izvozi med

Podijelite ovaj članak:

Kompanija “Pčelica Medina” iz Žepča izvozi med u svijet i svakodnevno ulaže u širenje proizvodnje.

Muharem Šeper, veteran i RVI, koji se nakon rata odlučio okušati u pčelarstvu, te njegov sin Ammar, vode ovu kompaniju čiji počeci nisu bili jednostavni.

– Počeo sam sa dvadeset košnica te sam nakon prve godine izgubio većinu pčela zbog neiskustva. A onda sam učio, istraživao i polako je sve došlo na svoje. Nakon svih ovih godina, i danas mogu saznati nešto novo, a posao raste iz mjeseca u mjesec. I tako, 22 godine od prvih početaka, imamo oko 500 košnica u okviru firme. To je bio dug proces, ali je vrijedilo – kaže Muharem.

Njegov sin Ammar također naglašava da nijedan početak nije jednostavan i dodaje da je nabavci savremene punionice meda u njihovoj kompaniji prethodilo ručno pakovanje u tegle i ručno tovarenje košnica.

– Danas sam ponosan što mogu reći da zadovoljavamo sve uslove modernog pčelarstva, radimo s mobilnim pčelinjacima. Imamo radnje u Sarajevu i Zenici, sarađujemo s apotekama i prodavnicama zdrave hrane. Uspjeli smo se probiti i na međunarodna tržišta, poput UAE i SAD-a. Jednostavno, važno je biti uporan i napraviti iskorak – reako je Ammar.

Njegov otac naglašava da u ovom poslu nema kraja inovacijama, unapređenju i proširenju kapaciteta i prodaje.

Kompanija planira puštanje u pogon kompletne mehanizacije osigurane podrškom USAID/Sweden FARMA II Projekta, čime će biti proširena proizvodnja u vidu lijekova za pčele koji su od prirodnih sastojaka (organski) i proizvodnjom pogača za pčele.

USAID/Sweden FARMA II projekat donirao je ogromna sredstva “na koja nismo mogli pomisliti da bi neko mogao bezuslovno da dodijeli takvu podršku”, ističe Ammar i dodaje kako je to osiguralo ubrzanje procesa prerade i pakovanja te povećalo kapacitet.

– Kažu da bogati ljudi štede u vidu zlata zato što ne može devalvirati, ne može se ni pokvariti, a nikada neće prestati potreba za njim. Isto tako neće ni izgubiti vrijednost stajanjem jer nema roka trajanja. Vjerujte, sve ovo isto važi i za med. Organski med je budućnost i pčelarstvo u BiH ima perspektivu – zaključuje Ammar Šeper, saopćeno je iz USAID/Sweden projekta FARMA II.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x