Komunalna preduzeća: Direktorska plata do 4.400 KM

Podijelite ovaj članak:

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo objavilo je iznos prosječnih plata u komunalnim preduzećima.

Prosječna isplaćena neto plaća u kantonalnim javnim komunalnim preduzećima iznosi 1.551 KM, a prosječna isplaćena neto plaća za direktore ovih preduzeća iznosi 4.100 KM.

Naglašavaju da se izneseni podaci odnose na isplate plaća koje podrazumijevaju iznose koje zaposlenici i direktori dobiju, kolokvijalno rečeno, “na ruke”, bez uključenog toplog obroka.

U isto vrijeme, prosječna plaća u Kantonu Sarajevo za isti mjesec iznosi 1.585 KM, dok prosječna plaća u FBiH za mart ove godine iznosi 1.265 KM.

Najniža prosječna plaća je isplaćena u KJKP Pokop, čiji iznos je 1.471 KM, a najviša prosječna plaća isplaćena je u KJKP Sarajevogas i iznosi 1.822 KM.

Raspon isplaćenih neto plaća za direktore kreće se od 3.800 do 4.400 KM.

“Navedeni podaci se žele prezentirati javnosti koja, nažalost, ne može doći do ovih podataka jer u mnogim preduzećima nisu objavljeni finansijski izvještaji u skladu sa Uredbom o vrsti i postupku objavljivanja propisa i javnosti rada organa uprave, javnih preduzeća, javnih ustanova i pravnih lica čiji je osnivač Kanton Sarajevo. Bez obzira na ovu činjenicu napravili smo presjek plaća za maj 2023. godine”, istaknuto je iz resornog ministarstva.

Ovim podacima Ministarstvo želi još jednom potcrtati da javnost, tj. građani KS koji finansiraju kantonalna javna komunalna preduzeća , imaju pravo znati ove podatke.

“Bez obzira na sve gore prezentovane iznose, namjera Ministarstva nije da polemizira o iznosima plaća jer su sve isplaćene u skladu sa zakonom i pozitivnim zakonskim propisima”, poručuju iz Ministarstva.

Kako ističu, zbog upita koji kontinuirano dolaze na adresu ovog ministarstva, a tiču se rada i poslovanja kantonalnih javnih komunalnih preduzeća, javnost s pravom želi znati koliki su prosjeci plaća, a svaki građanin ima pravo da ima svoje mišljenje o bilo kojem iznosu iz gore iznesenih presjeka.

“Još jednom želimo naglasiti da su dati podaci informativnog karaktera i odnose se samo na preduzeća koja su u nadležnosti ovog ministarstva i nemaju za cilj da ovo ministarstvo daje bilo kakve komentare jer niti jedno preduzeće u ovom segmentu poslovanja ne posluje mimo važećih propisa”, zaključuju iz Ministarstva.

Ističu da bez obzira na spomenute podatke Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo će u ovoj godini iz Budžeta Kantona Sarajevo kantonalnim javnim komunalnim preduzećima za njihovo poslovanje isplatiti cca 32 miliona KM.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x