Konobari i kuhari zarađuju u Hrvatskoj i trostruko više nego u BiH

Podijelite ovaj članak:

Odlazak radnika koji rade u sektoru ugostiteljstva u inostranstvo postaje sve veći problem u BiH. Sve je manje iskusnih konobara i kuhara koji žele raditi za platu od 700 do 800 KM, kada u regiji ili EU mogu zaraditi duplo ili trostruko više.

Prema podacima Agencija za statistiku u BiH, prosječna plata u ugostiteljstvu je 536 KM. Podaci platforme “plata.ba” kažu da je prosječna plata konobara 607 KM, kuvara 734 KM, a spremačice oko 900 KM, prenosi Trebinjelive.

Visina plate varira u zavisnosti od veličine objekta, lokacije, iskustva konobara i sl. Najniže plate su za konobare oko 350 KM, a negdje primaju i 900 KM. Treba istaći da svi radnici nisu prijavljeni, iako je to zakonska obaveza koja donosi sankcije ukoliko se ne poštuje.

Zbog toga ne čudi da se sve više radnika iz ovog sektora odluči da ode najprije u susjednu Hrvatsku gdje za jednu sezonu koja u prosjeku traje 4-5 mjeseci zarade mnogo više i uspiju uštedjeti.

Hrvatska zbog nedostatka radne snage u ovom sektoru, jer je veliki broj njihovih državljana otišao da radi u zemlje EU, nudi povoljnije uslove za bh. državljane.

Osim minimalno duplo većih plata, susjedna zemlja nudi smještaj i hranu svojim radnicima. Plate konobara u ugostiteljskim objektima koji su na primorju ili otocima kreće se čak između 1.800 KM i 2.000 KM. U centralnim kopnenim dijelovima ta cifra je dosta niža i kreće se u prosjeku od 1.100 KM do 1.200 KM.

Prema podacima paltforme “naposlu.hr”, plate sezonskih konobara kreću se od 1.630 KM, kuvara od 2.250 KM, čistačica od 1.200 KM, a sobarice mogu zaraditi i 1.300 KM.

U oglasima koje objavljuju hrvatski hoteli, lanci restorana i drugih vrsta ugostiteljskih objekata, navodi se kako nude 27 odsto veću platu od prosječne u turizmu, smještaj i tople obroke. Trude se na sve moguće načine privući radnike pa nude i dodatke na platu za rad nedjeljom, praznicima, dvokratni rad i povremeni noćni rad.

Neki čak daju i nagradu nakon isteka ugovora koji su bili duži od pet mjeseci. U većini slučajeva troškovi prevoza do mjesta prebivališta.

Unazad dvije godine i Crna Gora je u potrazi za radnicima u ugostiteljstvu, ali plate nisu toliko visoke kako u Hrvatskoj. Raspon plate za konobara kreće se od 1.000 KM do 2.000 KM. Neki, takođe, nude smještaj i hranu za svoje radnike.

U Njemačkoj se plate konobara kreću od 1.800 KM pa naviše, kuvari zarađuju u prosjeku 2.130 KM, sobarice 1.583 KM, a čistačice 1.660 KM.

Bitno je naglasiti da svi radnici koji apliciraju za posao ili dogovore radni angažman potpisuju ugovor nakon provjera i budu prijavljeni.

Naravno, svima se savjetuje da budu oprezni jer kao i svugdje i u zemljama okruženja postoje poslodavci koji krše zakone o čemu je svjedočio određeni broj radnika koji su se vratili s neugodnim iskustvima koja su uključivala naplatu smještaja i hrane, iako im je rečeno da je to uključeno, isplaćivanje plate manje od dogovorene te neprijavljivanje radnika.

Trebinjelive

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x