Kurkuma je prirodni antibiotik i ima blagotovran učinak na mozak

Podijelite ovaj članak:

Kurkuma je začin koji se tradicionalno koristi u azijskoj kuhinji, a također se koristi i u tradicionalnoj medicini zbog svojih potencijalnih zdravstvenih prednosti. Glavni aktivni sastojak u kurkumi je kurkumin, koji je poznat po svojim antioksidativnim, protuupalnim i antimikrobnim svojstvima. Evo nekoliko zdravstvenih prednosti kurkume koje su potvrđene znanstvenim istraživanjima:

  1. Protuupalna svojstva: Kurkumin ima snažna protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale u tijelu. To može biti korisno za osobe koje pate od upalnih stanja poput artritisa, upalnih bolesti crijeva i drugih upalnih poremećaja.
  2. Antioksidativna aktivnost: Kurkumin djeluje kao antioksidans, što znači da može pomoći u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Antioksidansi su važni za održavanje zdravlja i smanjenje rizika od kroničnih bolesti poput srčanih bolesti, raka i neurodegenerativnih poremećaja.
  3. Potencijal za smanjenje rizika od bolesti srca: Neka istraživanja sugeriraju da kurkumin može pomoći u poboljšanju zdravlja srca i krvnih žila tako što smanjuje upalu, poboljšava cirkulaciju i smanjuje razinu kolesterola u krvi.
  4. Potencijal za smanjenje rizika od raka: Neka istraživanja sugeriraju da kurkumin može imati proturakasta svojstva, koja mogu pomoći u smanjenju rizika od određenih vrsta raka i usporiti rast tumora.
  5. Moguće blagotvorno djelovanje na mozak: Neka istraživanja sugeriraju da kurkumin može imati blagotvorno djelovanje na mozak, uključujući poboljšanje raspoloženja, smanjenje rizika od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti te poboljšanje kognitivnih funkcija.

Kurkuma se smatra prirodnim antibiotikom

Kurkuma se smatra prirodnim antibiotikom zbog svojih antimikrobnih svojstava, posebno zbog aktivnog spoja kurkumina koji se nalazi u njoj. Kurkumin je poznat po svojim antibakterijskim, antivirusnim i antigljivičnim svojstvima.

Studije su pokazale da kurkumin može biti učinkovit u borbi protiv različitih mikroorganizama, uključujući bakterije poput E. coli, Staphylococcus aureus i Helicobacter pylori, viruse poput gripe i herpesa te gljivice poput Candida albicans.

Kurkuma je učinkovita u liječenju bolesti Helicobacter i Candida

Kurkumin djeluje na više načina kako bi inhibirao rast i razmnožavanje mikroorganizama. Primjerice, može inhibirati enzime potrebne za rast bakterija, smanjiti upalu koja može poticati rast mikroorganizama, te povećati aktivnost imunološkog sustava kako bi se poboljšala borba protiv infekcija.

Iako kurkuma može imati antimikrobna svojstva, važno je napomenuti da nije zamjena za antibiotike koje propisuje liječnik. Međutim, u kombinaciji s odgovarajućim medicinskim tretmanom, kurkuma može biti korisna kao dodatak u borbi protiv infekcija. Kao i uvijek, prije upotrebe kurkume ili njenih dodataka u svrhu liječenja infekcija, važno je konzultirati se sa svojim ljekarom, piše Senzor.ba.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x