(VIDEO) Kurtćehajić: Da su u Daytonu znali šta se dešavalo u ratu u BiH, entitet RS ne bi postojao

Podijelite ovaj članak:

BiH predala je, nakon nekoliko mjeseci kašnjenja, nepotpune odgovore na dodatna pitanja Europske komisije. Gost „Dobar dan BiH“ bio je profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, akademik Suad Kurtćehajić.

– Razlog kašnjenja je Dejtonsko ustrojstvo. U startu BiH je imala problem u odnosu na ostale zemlje. BiH je podsjetićemo, kasnila i sa predajom prvih odgovora na Upitnik EK – kazao je na početku akademik Kurtćehajić.

SAD nisu imale punu informaciju onoga što se ratnih godina dešavalo u BiH. 

– Momir Bulatović je rekao da nije vjerovao kakve su se razmjere genocida desile u Srebrenici. Da se u Daytonu znalo za dešavanja u BiH, manji BiH entitet Republika Srpska ne bi postojala ni u jednom procentu. U Daytontu se to nije znalo ni u približnom kapacitetu. Kazao je, da se znalo ono što se sada zna, kada sagledamo presude Haškog tribunala i činjenicama, ni ja ni Milošević ne bismo mogli ništa da uradimo da RS postoji ne u 49% već i u 1% – kazao je Kurtćehajić osvrčući se stanje i teritorijalnu entitetsku podijelu BiH.

„Niko u RS-u ne radi na otcjepljenju „ – kazao je Dodik u Briselu. Akademik na to dodaje.

– Dodik priča kao da unutar sebe ima dvije ličnosti. 1997.godine je za manji BiH entitet rekao Republika Šumska, a sad je brani svim svojim bićem. 2007.godine je rekao da se u Srebrenici desio genocid, a sad kaže da nije bio genocid. On ima različita ispoljavanja. Prije izbora je rekao da BiH nije njegova država – kaže Kurtćehajić.

Na pitanje kako komentariše izjavu Dodika da „Ako BiH za godinu dana ne izađe iz procesa samouništenja napustiću Predsjedništvo“, Kurtćehajić kaže:

– Ponašanje Dodika zahtjeva ozbiljnu analizu . On sve čini da BiH bude propali projekat. On se poziva na to da treba otjerati Visokog predstavnika, otjerati strane sudije Ustavnog suda. Pa to su Daytonske institucije. Dodik kad bi mogao, učinio bi BiH još nemoćnijom državom.Akademik je govorio i o opstrukcijama puta BiH prema NATO-u, o benefitima koje bi imala ulaskom NATO, ali i na fabriciranju istine od strane onih koji žele promijeniti i osporiti činjenice vezane za masakr na Tuzlanskoj kapiji. 

Kompletan intervju pogledajte u videozapisu.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x