Kurtćehajić poručio Mazalici: Ili si neznalica ili svjesno manipuliraš

Podijelite ovaj članak:

Povodom izjave Srđana Mazalice, poslanika SNSD-a u NSRs-a, da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije nadređeno Narodnoj skupštini entiteta RS akademik prof. dr. Suad Kurtćehajić predočava odredbu sadržanu u članu 3. stav 3. b Ustava Bosne i Hercegovine u kojoj jasno stoji da će se entiteti i njihove administrativne jedinice u potpunosti pridržavati odluka institucija Bosne i Hercegovine.

Odredba člana 3. stav 3.b
b) Entiteti i sve njihove administativne jedinice će se u potpunosti pridržavati ovog Ustava, kojim se stavljaju van snage zakonske odredbe Bosne i Hercegovine i ustavne i zakonske
odredbe entiteta koje mu nisu saglasne, kao i odluka institucija Bosne i Hercegovine. Opšta načela međunarodnog prava su sastavni dio pravnog poretka Bosne i Hercegovine i entiteta.

Iz ove odredbe se jasno vidi da je država Bosna i Hercegovina nadređena entitetima.

A u pogledu Mazalićeve izjave da je Bosna i Hercegovina nastala 1995. godine i da je sastavljena od dva entiteta akademik Suad Kurtćehajić upućuje Mazalicu da bar nauči odredbu člana 1. stav 1. Ustava Bosne i Hercegovine gdje jasno stoji:

Član I
Bosna i Hercegovina
1. Kontinuitet
Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada “Bosna i Hercegovina”, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. Ona ostaje država članica Ujedinjenih naroda i može kao Bosna i Hercegovina zadržati članstvo ili zatražiti prijem u organizacijama unutar sistema Ujedinjenih naroda, kao i u drugim međunarodnim organizacijama.

Valjda je nedvosmisleno rečeno da Republika Bosna i Hercegovina nastavlja svoje pravno postojanje kao država i sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim ustavom čime se jasno htjelo reći da entiteti postoje tek sa ovim ustavom i nikako drugačije. Poništi li se iz bilo kog razloga Dejtonski sporazum Bosna i Hercegovina će ostati a entiteta neće biti. I shodno tome akademik Kurtćehajić poručuje Mazalici da Bosna i Hercegovina nije sastavljena već u svom sastavu ima dva entiteta A međunarodno priznanje od strane Evropske zajednice 06. aprila i SAD-a 07. aprila 1992. godine te prijem u Ujedinjene nacije 22. maja 1992. godine bilo je bez ikakvih entiteta. Istina u Bosni i Hercegovini su formirane dvije paradžavne tvorevine 18. novembra 1991. godine Hrvatska zajednica Herceg Bosna, i 9. januara 1992. godine Republika srpskog naroda Bosne i Hercegovine od septembra 1992. godine nazvana Republika srpska, te državni provizorij nastao 18. marta 1994. godine Vašingtonskim sporazumom koji je bio osnov uspostavljanja Federacije Bosne i Hercegovine. Ali sve je to bilo bez pravnih konsekvenci do potpisivanja Dejtonskog sporazuma od kada entiteti kao unutrašnje regionalne jedinice Bosne i Hercegovine postoje.
Na kraju akademik Kurtćehajić upozorava probosanski orjentisanu akademsku i političku zajednicu u Bosni i Hercegovini da se na ovakve Mazalicine podvale i buduće slične podvale koje dolaze iz entiteta RS mora hitno i horski odgovoriti te upoznati Visokog predstavnika i OHR kao i strane ambasade na ove podvale koje dolaze od strane nosioca vlasti u manjem bh entitetu.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x