Legenda o Narcisu simbolizira opsesivnu ljubav prema samom sebi

Podijelite ovaj članak:


Legenda o Narcisu je grčka mitološka priča koja se obično pripisuje Ovidiju, rimskom pjesniku. Evo kratak sažetak legende:

Narcis je bio mladić iz grčke mitologije, sin boginje rijeke i pastira. Bio je prekrasan mladić, ali i izuzetno arogantan. Narcis je odbijao sve zaljubljene mladiće i djevojke, često ih ismijavajući i odbijajući njihovu ljubav. Jednog dana, boginja osvete, Nemesis, čula je za Narcisovu oholost i odlučila mu dati pouku.

Dok je Narcis bio u šumi, zaljubljen u svoju vlastitu sliku koju je vidio u jezeru, Nemesis je intervenirala. Zaljubljeni mladić, fasciniran vlastitim odrazom, nije mogao skinuti pogled s jezera, potpuno opsjednut vlastitom ljepotom. Zaljubio se u svoj odraz i nije prepoznao da gleda u svoju sliku.

Narcis je bio toliko opsjednut svojim odrazom da nije mogao prestati gledati u jezero, odbijajući hranu i piće. Na kraju je umro od tuge i očaja što nije mogao imati osobu koju je volio – samog sebe. Prema mitu, na mjestu gdje je Narcis umro, izrasla je prekrasna cvijetna biljka koja je nazvana narcis.

Legenda o Narcisu simbolizira opsesivnu ljubav prema samom sebi, narcisoidnost i tragediju koja može proizaći iz pretjeranog samoljublja.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x