Lenjingradske pufice osvojit će vas na prvi zalogaj i naći se na listi vaših najdražih slastica

Podijelite ovaj članak:
Za pripremu tijesta potrebno vam je 500 gr lisnatog tijesta, 150 ml vode, 50 gr putera, 125 gr brašna, jedna kašika šećera, prstohvat soli i 3 jaja srednje veličine.

U šerpu stavite vodu, šećer, so i puter. Kada provri i kada se puter otopi dodajte brašno i na tihoj vatri miješajte dok se tijesto ne počne odvajati od podloge. Zatim u ovu smjesu dodajte jedno po jedno jaje i miksajte smjesu da se poveže i postane glatka. Nakon toga lisnato tijesto razvijte oklagijom i narežite na kocke, a zatim na sredinu svake kocke stavite malo smjese kuhanog tijesta. Vrhove lisnatog tijesta preklopite na sredinu i nježno utisnite u kuhano tijesto, a zatim stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stepeni i pecite 30-40 minuta.

Ilustracija: ShutterstockIlustracija: Shutterstock

U međuvremenu pripremite kremu. Potrebno vam je 1 l mlijeka, 2 pudinga od vanilije, 2 žumanca, 2 kašike gustina, 5 kašika šećera, 2 vanilin šećera i 200 gr putera.

U polovinu mlijeka dodajte šećer i vanilin šećer i stavite da se zagrije. U drugu polovinu mlijeka umiješajte puding, gustin i žumance i miješajte dok ne razbijete grudvice. Ovu smijesu dodajte u zagrijano mlijeko i miješajte dok se ne zgusne. Nakon toga smjesu ostavite da se ohladi, ali pokrijte prozirnom folijom kako vam se ne bi stvorila korica. Nakon što se smjesa ohladi dodajte u nju omekšali puter i miješajte dok krema ne postane glatka.

Ohlađenim puficama dodajte nadjev tako što ćete u jednom dijelu napraviti rupicu u koju ćete slastičarskim špricom dodati kremu. Ohladite, pospite šećerom u prahu i uživajte u bogatstvu okusa.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x