Let ka snovima: Mladi Nigerijac napravio dron od otpada, odmah ga primijetila jedna tehnološka kompanija

Podijelite ovaj članak:

Bolaji Fatai nikada nije kročio nogom u avion, ali ga to nije spriječilo da od otpada napravi vlastiti model letjelice na daljinsko upravljanje i pošalje je u nebo nad Lagosom. Uprkos oblačnom i vjetrovitom danu, avion s jednim propelerom uspio je da izdrži bočne udare vjetra visoko nad pješčanim fudbalskim igralištem, poslije čega se nisko obrušio iznad glava posmatrača u siromašnoj četvrti na istoku grada u kojem Fatai živi.

Propeler i daljinski upravljač kupio je u radnji, ali je trup, krila, rep i druge dijelove konstruisao od komada recikliranog stiropora s deponije smeća, i pričvrstio ih ljepljivom trakom. Raspon krila njegovog aviona je oko jedan metar. „Ovim hobijem sam počeo da se bavim kad sam imao sedam godina. Prikupljao sam neke predmete i radio na manjim projektima. I uvijek osjećam ushićenje kada ugledam avion kako leti“, rekao je za Reuters ovaj 21-godišnjak.

Fataijev hobi uskoro bi mogao da se pretvori u nešto više i ostvari njegove dječačke snove. Naime, tehnološka kompanija mu je ponudila stažiranje, što je važan prvi korak ka ostvarenju njegove želje da postane vazduhoplovni inženjer. „S obzirom na to da naša zemlja spada u one nerazvijene, nadam se da ću postati dio tima koji će raditi na njenom razvoju tako što će iskoristiti moju tehnologiju dronova“, rekao je mladi Nigerijac s neskrivenim ponosom.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x