Lijepa priča iz Travnika: Mladi očistili korito Lašve i podijelili edukativne letke s ciljem podizanja svijesti građana

Podijelite ovaj članak:

U Travniku je danas počela realizacija projekt manjeg obima “Čista Lašva” koji su u potpunosti osmislili i kreirali učenici Elči Ibrahim-pašine medrese u ovom gradu.

U okviru projekta mladi su pokrenuli peticiju i podijelili edukativne letke s ciljem podizanja svijesti građana da se zaštiti rijeka Lašva koju su učenici počeli čistiti.

– Današnjoj akciji čišćenja korita rijeke Lašve odazvalo se 20 učenika volontera iz Medrese, koji su bili na ispomoći volonterima JKP Bašbunar i Udruženju sportskih ribolovaca Travnik. Očišćeno je područje korita rijeke od ženskog internata Medrese do zelenog mosta na Plavoj vodi. Sutra se nastavlja akcija čišćenja koja je planirana na dijelu korita od zelenog mosta ka muškom internatu. Ovim projektom želimo povećati svijest građana i učenika o problemu zagađenosti rijeke, te dokazati da zajedničkim snagama možemo uživati u ljepoti naše čiste Lašve. Projektu su se, inače, odazvali i klub sportskih ribolovaca Travnik, JKP Bašbunar, volonteri iz naše medrese, načelnik Općine Travnik, kao i mnogi naši građani koji su izrazili zadovoljstvo i spremnost na učešće – kazala je odgajateljica u Elči Ibrahim-pašinoj medresi Badra Brahim Brahimi.

Ovom prilikom zahvalila je, prije svega, volonterima iz JKP Bašbunar i UGSR Travnik, koji su odradili veliki dio posla, kao i Općini Travnik koja je podržala projekat. 

– Također, želim da pohvalim učenike volontere koji su se odazvali, podržali projekat svojih kolega i odradili posao na zavidnom nivou iako su, moram naglasiti, na raspustu. Posebno pohvaljujem i tim projekta Čista Lašva na izuzetnoj zainteresovanosti za realizaciju projekta i podizanje svijesti kod građanstva o važnosti zdrave i čiste okoline kao i brige o čistoći rijeka – kazala je Brahimi.

Predsjednik Udruženja sportskih ribolovaca u Travniku Indir Melić izrazio je zadovoljstvo uključenošću u ovu akciju, ističući značaj ovakvih projekata za lokalnu zajednicu, prije svega jer se počelo s uređenjem korita rijeke Lašve, ali i zbog činjenice što su na licu mjesta vidjeli mlade snage koji svojim volonterskim radom imaju veliki motiv da urede svoju životnu sredinu.

Izrazio je nadu da će se ovim projektima podići svijest građana o važnosti čuvanja životne sredine.

Akcija je zainteresirala i lokalne medije koji su pozvali građane da se sutra pridruže mladima u nastavku čišćenja rijeke Lašve.

Inače, aktivnosti se provode u okviru projekta My Green Network, koji realizira Uprava za vanjske poslove i dijasporu i Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, uz podršku Ureda Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Učenici i učenice šest bosanskohercegovačkih medresa uključenih u projekat My Green Network ranije su prezentirali projekte koje žele implementirati u svojim lokalnim zajednicama: u Travniku, Mostaru, Sarajevu, Tuzli, Cazinu i Visokom.

Ovi projekti manjeg obima su usmjereni na promoviranje važnosti ideja i politika o ublažavanju klimatskih promjena, promjena na Zemlji uzrokovanim efektom stakleničke bašte, ekonomičnoj upotrebi energije, održivom upravljanju resursima i eksploataciji alternativnih izvora energije. Predloženi projekti su veoma korisni za lokalne zajednice i učenici i učenice su pokazali visok stepen razumijevanja Zelene agende (Green Deala) i odgovornosti koju kao građani imaju.

Preporod.info

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x