Ljiljani su simbol Bosne a ne Bošnjaka, simbol države a ne etnije!

Podijelite ovaj članak:

ZEMLJA APSURDA: U manjem entitetu Bosne i Hercegovine velike su šanse za dobijanje novčane kazne ukoliko javno istaknete historijski međunarodno priznati državni simbol zemlje u kojoj se nalazite – zastavu sa ljiljanima.

Zastava sa ljiljanima niti je ratna, niti je simbol Armije Bosne i Hercegovine. Važno je istaći da Armija Bosne i Hercegovine kojoj u manjem entitetu dodaju prefiks “takozvana” je ustvari jedina legalna i legitimna formacija na području Bosne i Hercegovine.

Rad na kreiranju novog grba tadašnje SR BiH počeo je 27. februara 1991. godine kada je skupština SR BiH donijela odluku da se pristupi promjenama Ustava i da se donese ustavni zakon o nazivu i državnim simbolima.

Grupu koja je dobila zadatak izrade budućeg izgleda grba i zastave činili su istaknuti naučni radnici tadašnjeg vremena:

*iz Zemaljskog muzeja: arheolog Hasan-Mirza Ćeman i povjesničar Tihomir Glavaš;

*iz Instituta za istoriju: dr. Boris Nilević;

*za potrebe vizuelnog oblikovanja idealnog rješenja angažovan je samostalni dizajner Zvonimir Bebek.

*dio tima je bio i dr. Enver Imamović.

Članovi grupe izašli su sa prijedlogom da boja bude svjetloplava, a po uzoru na UN. Također, po prijedlogu komisije, na toj zastavi stojao bi novi grb, sa idejom odnosno uzetim uzorom na grbove sa pečata sa srednjovjekovnih novaca bosanskih vladara.

Za identifikaciju bosanskog srednjovjekovnog grba iskorišten je grb sa plašta kralja Tvrtka I Kotromanića, pronađen u Arnautovićima kod Visokog.

Grupa je predložila da se porijeklo ljiljana zasniva na endemičnoj bosanskoj podvrsti ljiljanovog cvijeta.

Važno je istaći da se početkom rata grupa raspala i završetak procesa izrade su na sebe preuzeli Enver Imamović i Zvonimir Bebek koji su u konačnom prijedlogu temeljnu boju iz svjetlo plave promijenili u bijelu i obrub štita iz srebrene u zlatnu boju.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na svojoj sjednici 4. maja 1992. godine prihvatilo ponuđeno rješenje grba i zastave bez primjedbi.Ovako kreiran grb i zastava, usvojeni su od strane Vijeća UN i zavijorili su se ispred sjedišta UN-a 22.5.1992.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x