Ljubav kao iz filma: Pedeset godina braka fudbalera i balerine

Podijelite ovaj članak:

Kada se napiše knjiga o istinskoj ljubavi, to je veliki događaj za svaku kulturu, a kada je to i istinita priča koja se dogodila u Sarajevu, onda je posebno zanimljiva za javnost Bosne i Hercegovine. I to nije kraj neobičnostima opisanim u knjizi Suada i Muše; fudbaler i balerina jer ta romansirana fotomonografija opisuje 50 godina ljubavi primadone sarajevskog baleta Suade Kavazović-Mušović i proslavljenog fudbalera Džemaludina Mušovića.

I tu opet nije kraj kuriozitetima jer je knjigu u transvremenskom koautorstvu napisao doajen bh. novinarstva Dinko Omeragić zajedno sa sinovima Danijelom i Darkom i spisateljicom Indirom Kučuk-Sorguč. A sve je počelo, kako objašnjavaju Danijel i Darko, velikim i iskrenim prijateljstvom koje je Dinko Omeragić njegovao s bračnim parom Mušović, ispočetka kao novinar i urednik, koji se zanimao za društvena zbivanja Sarajeva, a poslije i kao kućni intimus Mušovićevih.

Iz tog davnašnjeg prijateljstva rodila se prvo novinarska saradnja, pa je, zahvaljujući upravo Dinku Omeragiću, u nekadašnjem sarajevskom Svijetu, po okončanju sportske karijere Mušović pisao popularne i čitane sportske kolumne.

Nevjerovatna lucidnost

Poslije je život i Omeragića i Mušovića odveo u različitim pravcima, ali u godinama kada se prekaljeni novinar spremao na zasluženi profesionalni odmor neka mladalačka maštanja o tome da piše knjige iz sportske publicistike sada više nisu bila toliko neuhvatljiva i daleka.

Slučajnost ili sudbina, sada više nije ni bitno, odredili su da prva knjiga takvog profila bude o Miroslavu Ćiri Blaževiću i nakon njenog objavljivanja Omeragiću je bilo jasno da je došlo vrijeme da se jedna “stara” ideja pretoči u papirnatu stvarnost.

Bez odgađanja počinje skupljati materijale i raditi na konceptu knjige o ljubavi Suade Kavazović i Džemaludina Mušovića i te aktivnosti ne prekida čak ni onda kad je otkrio da je obolio od teške i, kako će se pokazati, fatalne bolesti.

Njegov sin, novinar sarajevskog lista Oslobođenje Darko Omeragić, dobro se sjeća s kojim je žarom Dinko radio na pisanju knjige ne dozvoljavajući ni teškom fizičkom hendikepu da ga spriječi u tom naumu. Nepokretnost je, prisjeća se Darko, nadoknađivao nevjerovatnom lucidnošu i nepreglednom memorijom.

“Otac je ovu knjigu počeo pisati u vremenu dok je bio u invalidskoj penziji i bio je teško bolestan, gotovo nepokretan. Međutim, memorija ga je odlično služila, tako da je u svakom trenutku znao gdje se nalazi neka zanimljiva informacija koja će nam poslužiti za pisanje knjige.”

Ona nevidljiva i autorski nepotpisana ruka koja je učestvovala u pisanju knjige, Dinkova supruga Vidosava, pomagala je mužu na svaki mogući način da se izbori s teškim stvaralačkim teretom. Uvijek je bila u blizini, spremna svojeručno zapisati svaku Dinkovu misao i njen će “rukopis” biti prvi predložak za kasniju digitalizaciju teksta, kaže Darko Omeragić.

Teze u rokovnik, rukopis u računar

“Fizički on to sam nije mogao raditi, tako da mu je pomoć pružala njegova supruga, naša majka Vidosava Vida Omeragić, koja je zapisivala sve njegove ideje i teze u jedan rokovnik, iz kojeg smo mi poslije to prekucavali i unosili u računar i sređivali, dakle, sudjelovali u pisanju knjige još dok je on bio živ. Imali smo, kao, neku ulogu urednika u toj knjizi. Nažalost, nakon možda 18 mjeseci od početka pisanja knjige otac je preminuo; to je bilo 18. decembra 2011. Tada smo Danijel i ja, sinovi i novinari, odlučili da završimo to njegovo djelo koje nam je ostavio u amanet.”

Proces nije bio bez problema, a najveći je predstavljalo loše zdravlje Suade Kavazović-Mušović i to je osnovni razlog zbog kojeg se pisanje i izdavanje knjige “produžilo” za gotovo deceniju.

U međuvremenu, prvobitni koncept koji je podrazumijevao dva poglavlja, o Mušetu i Suadi, proširen je jednim potpuno novinarsko-dokumentarističkim poglavljem, u koje su uvrštena sjećanja savremenika para. Na koncu, u izradu knjige uključila se i poznata bh. spisateljica Indira Kučuk-Sorguč, kaže drugi sin Dinka Omeragića i koautor knjige Danijel Omeragić.

“Nakon izvjesnog vremena našem novinarskom timu priključila se i uvažena spisateljica Indira Kučuk-Sorguč. Moram reći da sam sretan zbog toga i smatram da je ona dala veliki doprinos da ova knjiga ugleda svjetlo dana. Indira je uradila dio knjige koji se odnosi na Mušeta, njegovu karijeru, životni put i tako da smo nakon priče o Suadi ovim Indirinim dijelom o Džemaludinu Mušoviću zaokružili jednu lijepu cjelinu.”

Neviđena ljubav

Dok sinovi Dinka Omeragića evociraju uspomene na oca prisjećajući se vremena kad je sa Džavidom Husićem uređivao legendarni As,uz osmijeh spominjući “šarene” naslovne stranice i atraktivne naslove tekstova, koji su bili “šamar” komunističkom medijskom sivilu, iznenada se jedna ideja o knjizi pomolila kao još jedan kuriozitet: u svijetu banalnosti u kojem su brakovi fudbalera s manekenkama i televizijskim voditeljicama postali nešto uobičajeno ljubav između jedne vrhunske umjetnice i sportista bila je i još je nevjerovatna rijetkost. Danijel Omeragić kaže da ne samo da je takva ljubav rijetkost nego i neobična dužina jednog sretnog braka.

“Knjiga je jedinstven slučaj u svijetu i, naravno, kod nas, posebno zato što opisuje ostvarenje takve ljubavne veze, dakle, između jedne balerine i jednog fudbalera, i da takva veza, takva ljubav i taj brak traju sve ove godine. Evo, ove godine obilježava se 50 godina njihovog braka.”

Luksuzno opremljenu fotomonografiju objavila je izdavačka kuća iz Sarajeva Dobra knjiga, a njena multimedijalna promocija bit će održana večeras u Sarajevu, u Narodnom pozorištu.

Izvor: Al Jazeera

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x