Lotus ove godine predstavlja nov električni hiperautomobil

Lotus Motorcycles C-01, designed by Daniel Simon

Nakon “tizera” objavljenog prošle nedjelje, Lotus je lansirao nešto što bismo mogli nazvati skečem koji sugeriše na siluetu novog modela britanske marke.

Type 130 će biti prvi potpuno električni hiperautomobil  firme koju je osnovao pokojni Kolin Čepmen. Novajlija bi trebalo da bude predstavljen u toku ove godine, kada ćemo znati i sve sočne detalje.

Mada je “tizer” prvobitno prikazan na tekućem Salonu automobila u Šangaju, premijera će se održati u mestu rođenja kompanije – Londonu. Što se naziva tiče, “Type 130” se može povezati s nekoliko važnih modela Lotusa tokom decenija, počev od Typea 14 (Elite) iz 1957., koji će u istoriji ostati zabilježen kao prvi serijski automobil s monokokom od kompozitnih materijala.

Šef Lotusa, Fil Popam, obećava da će novi model biti “najostvareniji Lotus s dinamičkog aspekta u istoriji”, kao i da će poslužiti kao “tačka zaokreta brenda”, nakon koje će doći do ostvarivanja punog potencijala kompanije.

Lotus je nedavno ušao u partnerstvo s Williams Advanced Engineeringom, tako da je vrlo vjerovatno da će i Type 130 biti proizvod ove saradnje, jer ona podrazumijeva zajednički rad na naprednim pogonskim tehnologijama. Vjeruje se da će Williams implementirati ekspertizu iz Formule E u novi Lotus.

“Šuška” se o najmanje 1.000 ks i pogonu na sve točkove, dok bi za sada neutvrđen paket baterija trebalo da obezbijedi autonomiju od 400 kilometara.

Nema poruka za prikaz