Lovci krenuli u odstrel medvjeda koji je uništio pčelinjak na Palama

Podijelite ovaj članak:

U paljanskom mjestu Gornji Pribanj medvjed je na privatnom imanju uništio veliko društvo pčela, zbog čega će Lovačko udruženje Jahorina organizovati njegov odstrel.

Predsjednik Lovačkog udruženja “Jahorina” Pale Njegoš Poljaković potvrdio je za medije u bosanskohercegovačkom entitetu RS da je udruženje dobilo odobrenje od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS za odstrel medvjeda.

“Kada divljač nanese štetu, tražimo odobrenje za vanredni odstrel tamo gdje su zakonom predviđeni uslovi”, naveo je on.

On je rekao da su članovi ovog udruženja u martu imali jedan vanredni odstrel medvjeda zbog pričinjene štete, a prošle godine dva.

“To je mjera koju mi kao udruženje koje gazduje lovištem na području opštine Pale preduzimamo da bi držali brojnost na podnošljivom nivou”, rekao je Poljaković.

On je dodao da, prema procjeni udruženja, na području koje pokrivaju ima oko osam medvjeda. Na pitanje kako će otkriti koji medvjed je počinio štetu, Poljaković je rekao da će se on vratiti na mjesto na kome je uništio pčelinje društvo. On je rekao da postoji zakonom propisana procedura kako se šteta nadoknađuje i da u tome učestvuje resorno ministarstvo, opština i lovačko udruženje, te sugerisao da se preduzmu adekvatne mjere tehničke i fizičke zaštite.

Pčelar Momir Blagojević rekao je da je medvjed ili više njih u noći između 15. i 16. avgusta pričinio štetu u njegovom pčelinjaku u Gornjem Pribnju, u selu Aliluci, i pored pocinčane žice, i oborio, razbacao i uništio svih 19 košnica. Blagojević kaže da je zatekao nevjerovatan prizor, kao da je pala granata.

“Dio nastavaka i ramova je čak prenio preko ograde i odnio u šumu, na udaljenost više od 100 metara od pčelinjaka. Na pravcu u kome je medvjed izašao iz pčelinjaka pronađen je svjež medveđi izmet, na tri mjesta, na udaljenosti od 30 do 50 metara od pčelinjaka, što ukazuje da u pčelinjaku nije bila samo jedna životinja”, istakao je on.

U noći između 16. i 17. avgusta, kako je rekao, medvjed ili više njih ponovo su došli u pčelinjak.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x