Lovorov list u hrani ubija holesterol

Ako se odlučite da pijete dvije šalice čaja dnevno, nakon jela, mjesec dana uvidjećete razliku. Mnoge žene dodaju lovorov list u hranu, posebno uz crveno meso, piletinu,divljač. Često iz navike pripreme hrane predaka često bez znanja zašto se ustvari lovor dodaje u obrok. Ako pitamo zašto obično nam se kaže: hrana je ukusnija, daje poseban ukus i sl.

Jel li to jedini razlog zašto stavljamo lovor na meso?

Eksperimentišite i prerežite piletinu na pola i svaku polovinu kuhajte u posudi. U jednu posudu stavite nekoliko listova lovora, a drugu ostavite bez i primjetite količinu masti u obje posude.

Dodatak lovora mesu pretvara trigliceride u mono masti je iskustvo nedavnih naučnih istraživanja,koja su pokazala da lovor ima brojne prednosti, da pomaže da se riješe mnogi zdravstveni problemi i opasne bolesti spriječe.

Već je Hipokrat preporučio korištenje lovorovog ulja protiv tetanusa.

Galen je koristio lovor za urolitijazu . Arapski liječnik Razes koristio je lišće kao specifičan lijek za tikove lica.

Ovi ljekari protiv histerija,strahova i nesanica nisu se koristili lavandom nego lovorom,jer je puno efikasniji. U srednjem vijeku plodovi lovora koristili su se kod kašlja i kao dobro sredstvo za zacjeljivanje rana . Listovi su se koristili u narodnoj medicini u liječenju groznice,pravljenjem obloga. Eterično ulje lovora je dobar dezinficijens i insekticidno sredstvo. U prošlosti se upotrebljavao i za spjrečavanje širenja kolere , dizenterije i malarije , i to dim od paljenja drva i ulja lovora – kako bi se uklonili komarci i mravi . Pokusno je dokazano da se lovorovo masno ulje može koristiti u medicinskoj praksi kao osnova za izradu preparata umjesto kakao maslaca. Zdrobljeni plodovi i masno ulje lovora dio su nekih pomasti, na primjer, “mliječne” masti, koja se koristi protiv grinja , ze reumatske bolove , grčeve , neuralgiju,histeriju..

LOVOR je aromatična riznica nutrijenata!

Suhe listove čuvajte dobro zatvorene na tamnom i hladnom mjestu, njegova svojstva drže tako oko godinu dana.

Listovi su vrlo aromatičnog, ljutog, gorkog i jakog ukusa. Svježi listovi sadrže vitamin A, C, te vitamine B kompleksa. Od minerala su prisutni kalcijum, mangan, željezo, selen, cink i magnezijum.

U lovoru se nalazi oko 1 do 3 posto eteričnog ulja, kojeg čine cineol, eugenol, treslovine, seskviterpeni i gorke tvari.

Eterično ulje lovora dobiva se ekstrakcijom iz lovorovih listova. Cineol ima sposobnost antitumornog djelovanja na određene tipove ćelija raka pomoću podsticanja apoptoze (programirana smrt ćelija).

Takođe je odgovoran za antibakterijsko, antifungalno (antigljivično) i umirujuće djelovanje lovora. Eugenol djeluje protiv epilepsije te ima sedativno delovanje.

Lovor liječi probavni trakt i pomaže u uklanjanju nadutosti,

Uklanja žgaravicu,liječi čireve

Alkalizuje organizam, bogat je kiselinama poput kofeinske kiseline, kvercetina, igonola i partenolida, supstanci koje sprečavaju stvaranje kancerogenih ćelija u tijelu.

Topli čaj od lovora bukvalno pokreće rad crijeva. Smanjuje šećer u krvi, tijelo može proizvoditi optimalno inzulin ako pijete čaj ili dadajete hrani ili lovor tokom mjesec dana. Eliminiše i snižava štetni ( LDL) holesterol istovrmeneno podižući na ili zadržavajući optimalne vrijednosti ,,dobrog,, (HDL) holesterola. Vrlo koristan u liječenju prehlade, gripe i ekstremnog kašlja, jer je bogat izvor vitamina C. Možete kuhati lišće i udisati paru kako biste se riješili sluzi i smanjili kašalj. Lovor štiti srce od infarkta, štiti od moždanog udara, jer sadrži tvari za zaštitu kardiovaskularnog sistema.

Sprječava nastanak ćeija raka , jer sadrži razne fitohemikalije koje imaju moćna antikancerogena svojstva. Pijenje šalice kuhanog lovorovog lista dva puta dnevno razbija bubrežne kamence i liječi infekcije. Ubija nesanicu i nervozu, ako pijete čaj prije spavanja, pomaže da se opustite i mirno zaspete.

Eterična ulja i druge aktivne supstance iz lovora djeluju umirujuće, a sve što treba da uradite jeste da zapalite jedan list u pepeljari, izađete iz prostorije i vratite se posle 10 minuta. Soba će biti puna mirisa koji će djelovati opuštajuće i umirujuće na sve ukućane.

Napomena: Trudnice trebaju izbegavati lovor jer može uzrokovati pobačaj. Otrovan je za pse i mačke.

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x