Magična privlačnost Posavine vratila me u domovinu

Podijelite ovaj članak:

Božo Benić iz Osječka (Odžak) poduzetnik je i informatičar, ali i povratnik iz Švicarske. Nakon 27 godina rada u renomiranoj informatičkoj kući Alston sa suprugom Slavicom odlučuje se na povratak svojim korijenima, u Posavinu.

Pomaže onima kojima je pomoć potrebna

Nastavlja se baviti informatikom (suvlasnik informatičke firme Eurocompany). Po zapadnim mjerilima želio je i političkim djelovanjem napraviti pomake pa izlazi s hvalevrijednim javnim obećanjem da se odriče zastupničke plate, i to u korist studenata, naravno, ako osvoji zastupnički mandat u PŽ-u. Ipak, nije išao u taj krug, ali je ostao dosljedan opredjeljenja pa se odriče naknade za rad u skupštinskom klubu u korist djevojčice iz višečlane porodice iz Odžaka, a roditelji joj nemaju stalan posao. To je samo dio njegovog humanitarnog usmjerenja jer često neki od računara bude darovano onima kojima je pomoć potrebna, čak i oprema za cijeli razred. Više od godinu dana Božo je u svome Osječku.

– Ne mogu idealizirati sve u BiH, ali magična privlačnost Posavine nadjača sve negativnosti i zato se nimalo ne kajem za takvu odluku. Ovdje mi odgovaraju ljudi, stara prijateljstva, druženje, moji korijeni, slobodno vrijeme koje jedino ovdje iskoristim na takav način da dišem punim plućima. Moje dvije kćeri Marina i Katarina žive i rade u Švicarskoj, no sve ću učiniti da se barem jedna od njih vrati, kaže nam Božo dok supruga Slavica pozorno sluša njegove riječi.

Uvijek stoji iza njegovih važnih odluka. Ništa joj ne nedostaje u Osječku u odnosu na Švicarsku, jedino, kao i svakoj ženi, veći šoping-centar dobro bi došao Odžaku, dodaje Slavica.

image
Suvlasnik je firme Eurocompany

Benić je dugo u gospodarskim vodama. Smatra kako su još uvijek u BiH, pa i u Posavini, nedovoljno prepoznati novi smjerovi razvoja.

– Na gospodarstvu se sve temelji. U Posavini to je poljoprivreda, ali ne mora to biti samo proizvodnja pšenice i kukuruza, tradicionalnih kultura, već se sve više moramo usmjeravati na radno intenzivne kulture, visoko profitabilne i daleko ekonomski isplativije. Moja porodica ima firmu koja se bavi proizvodnjom voća i povrća i među vodećima su u RH, dakle, znam koliko taj segment poljoprivrede može donijeti profita, ali, naravno, u cijelosti treba biti posvećen tom poslu i dobro organiziran kako bi se cijeli ciklus zatvorio, smatra Benić.

Neiskorišteni turizam 

Turizam je još uvijek neiskorišteni potencijal Posavine, smatra Benić.

– Biciklistička staza od Orašja preko Domaljevca do Odžaka mogla bi biti predivna turistička priča. Ako se tome dodaju prirodne ljepote kadra pa povijesna težina naših samostana u Tolisi i na Plehanu, priča ima itekako odlične temelje. Uz to se veže gastroponuda Posavine i ugostiteljstvo. Do kraja godine otvara se granični prijelaz u Svilaju, što nas također otvara prema Evropi, kaže Benić za Večernji list.

Njegova firma bila je jedna od 26 koje su predstavljale Posavski kanton na tek završenom Međunarodnom sajmu gospodarstva – Mostar 2019.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x