Majke poručuju: Ko negira genocid nije dobrodošao u Srebrenicu

Podijelite ovaj članak:

Negatori genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik manjeg bh. entiteta likuju u medijima da će Mađarska glasati protiv rezolucije UN, Udruženje Pokret „Majke enklave Srebrenica i Žepa, Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Udruženje „Žena Podrinja“, Udruženje Srebreničke majke i Udruženje Žene Srebrenice uputili su pismo Vladi Mađarske, Ministarstvu vanjskih poslova i trgovine i ministru Péter Szijjártó, u kojem su naglasili „ko negira presude UN sudova nije dobrodošao u Srebrenicu“. Pismo objavljujemo u nastavku:

Poštovani gospodine Szijjártó,
Vašom odlukom da Mađarska neće podržati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici na generalnoj Skupštini UN, duboko ste uvrijedili žrtve genocida i svrstali Mađarsku u malu grupu zemalja koje se odriču civilizacijskih tekovina.

Važno je istaći da priča o odgovornosti srpskog naroda dolazi isključivo od Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, i Milorada Dodika, predsjednika entiteta Republike Srpske u Bosni i Hercegovini. Nikada niko, osim njih i njihovih sljedbenika, nije optužio i nazvao srpski narod genocidnim.
Nisu to učinile ni presude UN sudova.

Sudovi koje je osnovao UN, poput MKSJ-a i MSP-a (Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde), utvrdili su odgovornost pojedinaca za počinjene ratne zločine na prostorima Bosne i Hercegovine.

Vašim postupkom riskirate stvaranje neodgovorne atmosfere koja ne doprinosi pomirenju i suočavanju s prošlošću.

Izražavamo naše žaljenje zbog vaše odluke da ne podržite Rezoluciju o genocidu počinjenom u Srebrenici.

Takođe, želimo vas upoznati da svako ko negira presude UN sudova nije dobrodošao u Srebrenicu, niti na mjesto stravičnih zločina koje su sudovi označili kao genocid, piše u pismu koje su uputili Mađarskoj.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x