Manifestaciju Dani mevluda i zikra u srijedu večer otvorit će Denis Zvizdić

Podijelite ovaj članak:

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić u srijedu večer 10. aprila svečano će otvoriti 44. manifestaciju „Dani mevluda i zikra“, najavljeno je danas u Mostarskom muftijstvu na press konferenciji organizacionog odbora najstarije kulturno vjerske manifestacije u Hercegovini.

Bogate programske sadržaje predstavili su u ime organizacionog odbora mr. Harun Macić i predsjednik Bošnjačke zajednice kulture Preporod Gradsko Društvo Mostar mr. Haris Omerika. Manifestacija će trajati od 10. aprila do 9. maja.

Centralni program tradicionalni derviški mevlud na vrelu Bune ispred Blagajske tekije, kako je istaknuto, planiran je za subotu 4. maja ove godine.

„Datum održavanja mevluda uslovljen je početkom mjeseca ramazana. U konsultaciji sa vrhom Islamske zajednice i Tarikatskim centrom u BiH zbog velikog broja ljudi koji prisustvuju ovom mevludu donijeli smoodluku da datum prilagodimo njihovim potrebama i mogućnostima“, pojasnio je mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović. Slično se dešavalo, naglasio je muftija, i sa organizacijom dovišta u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine čiji se datum održavanja poklapao sa mjesecom posta. I u budućnosti će se, dodao je, datum Blagajskog mevluda prilagođavati mubarek ramazanu, kako bi svima bilo ugodno i kako bi izbjegli napore i poteškoće.

Govoreći o značaju i važnosti višestoljetne tradicije okupljanja vjernika u Tekiji na Vrelu Bune, jednom od najvažnijih i najmasovnijih dovišta bosanskohercegovačkih muslimana muftija je istakao kako su danas iznimno važni susreti i okupljanja vjernikā jer čovjeka podsjećaju da nije sam na Ovome svijetu, da postoji Zajednica vjernika kojoj i on pripada, da u njoj traži svoj put i da i oni, koji se nose sa različitim životnim teškoćama, imaju priliku da se izbore sa kušnjama i vrate na dostojan moralni put. S tim ciljem u okviru ovogodišnje manifestacije bit će organiziran Okrugli sto o temi „Snagom vjere protiv ovisnosti“, a na kojem će se iz perspektive vjere govoriti o pošastima savremenog svijeta i života.

„Cjelokupna manifestacija u sebi sadrži raznolike sadržaje, što je čini prihvatljivom za svakoga. Mjesto je susreta, razmjene i izgradnje mostova među različitim kulturama, vjerskim svjetonazorima i tradicijama, i na taj njen koncept smo posebno ponosni“, rekao je muftija Dedović. Na kraju svog obraćanja muftija se zahvalio pokrovitelju ovogodišnje manifestacije Predsjedavajućem Vijeća ministara gospodinu Denisu Zvizdiću, koji je prepoznao značaj ovog događaja, i prihvatanjem pokroviteljstva ukazao na značaj grada Mostara, njegovih Bošnjaka, i muslimana na čitavom prostoru Muftijstva mostarskog.

I ove godine bogata kulturna baština Bošnjaka Hercegovine i dometi na planu pisane, naučne i književne riječi, bili su inspiracija planiranim programskim sadržajima. Nakon svečanog otvorenja manifestacije koncertom duhovne muzike na kojem će nastupiti hafiz Aziz Alili i Armin Muzaferija planirani su sljedeći sadržaji:

  • Promocija knjige „Leksikon bošnjačke uleme“ autora Ahmeda Medhmedovića 12. aprila u Karađoz-begovoj medresi,
  • promocija knjige hutbi, govora i intervjua mostarskog muftije mr. Salem ef. Dedovića 17. aprila,
  • Okrugli sto o temi „Snagom vjere protiv ovisnosti“, 23. aprila,
  • Okrugli sto o organizaciji vjerskog života, izazovima i poteškoćama u povratničkim medžlisima i džematima 24. i 26. aprila u Gacku i Prozoru,
  • Dani BH medresa 26. aprila u Stocu,
  • Večer Kur'ana 28. aprila u Blagaju, promocija pjesničke zbirke rubaija Avde ef., Abaze 30. aprila
  • Medžlisi i kijam zikr 3. maja
  • Dovašehidima 9. maja na centralnim mostarskim Šehitlucima.

Otvaranje manifestacija bit će upriličeno u Domu kulture Herceg Stjepan Kosača u srijedu večer s početkom u 20 i 30 minuta.

Izvor: BIR RTV

 

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x