Manji požar sinoć izbio u kompleksu Al-Aksa

Podijelite ovaj članak:
Požar je izbio u čuvenom kompleksu džamije Al-Aqsa u Jerusalemu, u isto vrijeme kada je plamen razorio katedralu Notre Dame u Parizu. Snimci koji su se pojavili na društvenim mrežama prikazuju dim i vatru koji se vide iz krova molitvene sobe Marwani u kojoj Palestinci petkom obavljaju molitvu.

Palestinska novinska agencija navela je da je požar uspješno ugasila vatrogasna brigada islamskog vakufa.

Vijest o požaru na džamiji Al-Aqsa, trećem najsvetijem mjestu za muslimane i centru arapsko-izraelskog sukoba, u velikoj je mjeri zasjenjena mnogo većim požarom koji je istovremeno zahvatio katedralu Notre Dame.

Palestinska novinska agencija izvijestila je da je Mahmoud Abbas izrazio duboko žaljenje zbog požara koji je izbio u katedrali Notre Dame u središtu francuskog glavnog grada Pariza, koji je uzrokovao rušenje kule katedrale.

“Predsjedništvo je potvrdilo svoju solidarnost i saosjećanje s našim prijateljima u Francuskoj zbog ovog incidenta”, dodao je Abbas.

Marwani soba za molitvu nalazi se ispod jugoistočnog ugla Brda hrama, muslimanima poznata i kao Haram al-Sharif, na tom mjestu je sagrađena Kupola na stijeni, a nedaleko od nje je džamija Al-Aqsa.

Azzam al-Khatib, generalni direktor Jeruzalemskog vakufa i Odjela za poslove džamije Al-Aqsa, rekao je jordanskoj televiziji Al-Mamlaka da je požar izbio u dvorištu te da je uzrok požara najvjerovatnije dječija igra u tom području.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x