Marinko Čavara u posjeti papi Franji

Podijelite ovaj članak:

Iz Ureda predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Marinka Čavare dostavljeno nam je priopćenje za medije koje prenosimo u cjelosti: 

Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Marinko Čavara danas se u Vatikanu, nakon opće audijencije, sastao sa Svetim Ocem, papom Franjom.

Predsjedatelj Čavara zahvalio se Svetom Ocu na potpori našoj zemlji kroz prepoznavanje BiH kao ključne države u izgradnji mira u Jugoistočnoj Europi i važne za međusobno razumijevanje različitih kultura, vjera i triju konstitutivnih naroda u BiH. Predsjedatelj Čavara ukazao je na važnost povezanosti katolika u BiH sa Svetom Stolicom, ocijenivši takvu povezanost kao ključnu za očuvanje vjerskog identiteta, ali i unaprjeđenja dijaloga između različitih vjerskih zajednica.

Predsjedatelj Čavara istaknuo je kako je BiH snažno usmjerila svoje aktivnosti prema europskim integracijama, te se zahvalio Svetom Ocu na potpori koju pruža BiH na putu prema Europskoj uniji, ocijenivši kako ona predstavlja potporu koja nadilazi političke okvire.

S posebnom časti predsjedatelj Čavara čestitao je papi Franji jedanaest godina pontifikata poželjevši mu dobro zdravlje, snagu i mudrost u promicanju vrijednosti ljudskoga bratstva i uspostavljanju dijaloga među ljudima i svim religijama.

Sveti otac papa Franjo kazao je kako moli za mir u cijelom svijetu i u Bosni i Hercegovini. Upućujući papinski blagoslov našoj zemlji, papa Franjo poželio je Bosni i Hercegovini puni napredak u svakom pogledu.

Izražavajući duboko poštovanje, predsjedatelj Čavara je papi Franji uručio dar – Kovani novac bosanskog kralja Stjepana Tomaša Kotromanića i njegove supruge kraljice Katarine Kosača-Kotromanić, kao simbol povezanosti između prošlosti i sadašnjosti na 600. obljetnicu rođenja kraljice Katarine Kosača-Kotromanić, koja je sahranjena u Rimu. Čavara je kazao kako je ovaj simboličan dar izraz naše povezanosti i posvećenosti miru, te našem zajedništvu u duhovnim vrijednostima koje su ukorijenjene u našoj zajedničkoj povijesti. Predsjedatelj Čavara zahvalio se papi Franji na susretu i duhovnom ohrabrenju. Izvijestio ga je da po njegovoj želji vjernici u BiH mole za njega, te ga pozvao u posjet Bosni i Hercegovini

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x