Maske kao prenosioci viralnih poruka

Podijelite ovaj članak:

Kako je svijet ušao u drugu godinu pandemije koronavirusa, maske su postale sveprisutan prizor, od sportskih stadiona do najviših političkih ureda.

Maske su postale novi oblik oglašavanja i sredstvo za slanje viralnih poruka, posebno za one u političkom području. Ovdje republikanska predstavnica Marjorie Taylor Greene nosi masku za lice sa sloganom “Trump je pobijedio”, pozivajući se na uvjerenje da je pobjeda Demokratske stranke na predsjedničkim izborima 2020. bila nezakonita.

Dva velika sportska događaja planirana za 2020., odvila su se 2021. godine. Jedno od njih bilo je panevropsko nogometno prvenstvo Euro 2020 koje se održavalo u gradovima od Seville u Španjolskoj do Bakua u Azerbejdžanu na kojem su se i igrači morali pridržavati pravila – nositi maske kada nisu na igralištu.

Još veći spektakl dogodio se kasnije tog ljeta – Ljetne olimpijske igre u Tokiju krajem jula i početkom augusta. Postojala je bojazan da će se igre možda morati igrati na praznim terenima. Na kraju je, međutim, navijačima bilo dopušteno da pristustvuju događajima, ali, pored fizičke distance, postojalo je još jedno pravilo kojega se bilo teže pridržavati: bez navijanja.

U Velikoj Britaniji, glavni medicinski službenik Chris Whitty rekao je da nema potrebe da trkači nose maske na otvorenom, iako drugi medicinski stručnjaci nisu bili tako sigurni, stoga je ovaj skijaš morao nositi masku.

Maske su mnogima ubrzo postale važan dio svakodnevnih putovanja poput novčanika i mobitela – ritual traženja maske na vratima jednako je uobičajen kao i za ključeve od kuće.

Ovdje indijski sadhu, ili sveti čovjek, nosi masku dok se kupa u rijeci Ganges tijekom festivala Kumbh Mela u aprilu u gradu Haridwar.

Maske su čak viđene i na najekskluzivnijim crvenim tepisima, poput Filmskog festivala u Kanu.

Mnogi od ovih događaja odgođeni su ili su se pratili online. Filmska industrija provela je veći dio godine u relativnoj izolaciji, a premijere nekih od najvećih izdanja – kao što je film o Jamesu Bondu Nema vremena za umiranje – odgađale su se iznova i iznova kako su se ograničenja nastavljala.

Za mnoge političke vođe, maske su morale biti nošene na svakom javnom događaju. Za razliku od svog prethodnika Donalda Trumpa, koji je bez održavao političke skupove uoči izbora 2020., predsjednik Joe Biden dosljedno je nosio masku. Ovdje se vidi kako ljubi svoju suprugu Jill Biden na travnjaku Bijele kuće u januaru, prije posjete vojnoj bolnici.

Svijetu je u pandemijskom vremenu potreban ogroman broj maski. Samo jedna kompanija – divovski američki konglomerat 3M – je proizvela oko 2,5 milijarde maski u 2021. godini. To je četiri puta više od broja proizvedenih u prijepandemijskoj 2019.

Prijavljeno je da su mnoge manje američke kompanije koje su se okrenule proizvodnji maski ostale s ogromnim zalihama neprodanih maski jer su kineske kompanije proizvodile serije po dosta nižim cijenama.

BBC/GettyImages

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x