Mbappe trčao 38 km/h i nadmašio prosječnu brzinu Boltovog rekorda na 100 metara

Francuski napadač je bio u nadahnutoj formi u trenucima kada je PSG osvojao titulu Ligue 1 te nastavio dominirati u domaćem prvenstvu. PSG je osvojio titulu nakon što je Lille odigrao samo neriješeno s Toulouseom pa su Mbappe i društvo mogli igrati bez pritiska protiv Monaca na Parku prinčeva.

Mbappe je bljesnuo i postigao hat-trick protiv svog bivšeg kluba, ali i zabilježio najbrži sprint od 38 kilometara na sat. Tokom postizanja jednog od golova Mbappe je primio loptu na sredini igrališta i uposlio Moussu Diabyja na lijevom krilu.

Francuski reprezentativac je potom krenuo u žestoki sprint, ostavio defanzivce iza sebe, a onda završio akciju nakon što je dobio loptu u šesnaestercu. Francuska televizija je kasnije analizirala Mbappeovu kretnju i primijetila prilično zanimljivu brzinu, odnosno veću od one koju je prosječno imao Usain Bolt kada je istrčao svjetski rekord na 100 metara od 9,58 sekundi.

Dva događaja je, naravno, teško uporediti. Bolt je tokom trke dostigao vrhunac od 44,72 kilometra na sat, ali mu je prosječna brzina tokom 100 metara bila 37,58 kilometara na sat.

Kako bi ga uporedili u nogometnom kontekstu, vrijedi se podsjetiti da je najbrži sprint u Premiershipu ostvario Leroy Sane prošle sezone kada je trčao 35,48 kilometara na sat, odnosno sporije od Mbappea. S tri pogotka u pobjedi 3:1, talentovani Mbappe je stigao do 30 pogodaka ove sezone.

Nema poruka za prikaz