Mediji su tvornice zla i čista propagandna mašinerija političara!

Podijelite ovaj članak:

Odavno je poštena čovjeka stid kad ga neko nazove novinarom, jer ovo danas nema nikakve sličnosti s tom profesijom, koja je nekad bila jako cijenjena.
Trebalo bi napisati tomove knjiga da se ukaže na sve što je naopako u medijima i novinarstvu, ali evo za ovaj put osvrt na pojavu s kojom se manipulira u medijima, jer je tema jako osjetljiva.
Odlučio sam malo rasvijetliti pojam koji se u zadnje vrijeme često ponavlja u medijima i žestoko zloupotrebljava, a to je “femicid”!

Šta je “femicid”?

  • Femicid je specifičan oblik nasilja nad ženama koji rezultira njihovom smrću, često zasnovan na rodnim predrasudama i neravnopravnosti. Termin “femicid” koristi se kako bi se istaknula sistematska i strukturalna priroda ovog nasilja. To nije samo slučajno ubistvo žene, već je motivisano njenim rodnim statusom, bilo direktno ili indirektno. Ovaj pojam naglašava važnost prepoznavanja i suzbijanja specifičnih oblika nasilja koje su žene izložene u mnogim društvima širom svijeta.

Sad nakon što ste pročitali definiciju pojma “femicid”, probajte to staviti u kontekst nekoliko ubistava koje u zadnje vrijeme stavljaju pod taj pojam. Posebno je zanimljiv slučaj likvidacije Nizame Hećimović u Gradačcu, koje se odmah u startu opisuje kao “brutalni oblik femicida”, iako se tu radi o ubistvu klasičnog manijakalnog ubice iz mnogo raznih poriva, o kojima ne želimo špekulirati, ali je malo vjerovatno da je on nju ubio samo zato što je ženskog roda i da je dio nekog sistema, koji se na taj način obračunava sa nježnijim spolom.

Osim toga, sa Nizamom su stradala čak dvojica muškaraca, što je jasan dokaz da se ne radi o tome i da bi slučaj trebalo karakterisati kao slučaj “masovnog ubistva”, ali mediji su ubacili riječ femicid u seo optimizaciju na google pretraživačima i ne isplati im se mijenjati pojam koji donosi klikove, a ni političke sponzore, koji i plaćaju za tu propagandu.
Sa Nizamom su ubijeni i Džengiz Onder i Džengiz Denis, otac i sin, turski državljani.

Nizama Hećimović i njezin ubica Nermin Sulejmanović

Kako političke stranke koriste femicid u političkim obračunima?

Pa stvar je vrlo jednostavna i vidi se iz tog primjera i primjera ubistva Amre Kahrimanović u Tuzli, koju je ubio poremećeni, pijani policajac, zbog osobnih razloga u koje takođe ne želimo ulaziti, ali vrlo vjerovatno nije to učinio samo zato što je ona bila ženskog roda, niti je policija dio sistema koji se obračunava na takav način sa osobama određenog spola.

Političke stranke, koje bi željele preuzeti vlast na području gdje se ubistvo desilo organizirale su proteste pod motom borbe protiv “femicida”, karakterišući na taj način to ubistvo kao sistemsko i fakturišući to svojim političkim oponentima.
Na tim protestima se govorilo kako treba smjeniti vlast i kako će oni kad preuzmu vlast sve to dovesti u red, pa više neće biti ubistava…

Ima li igdje na svijetu vlast ili sistem u kojem se to ne dešava? Nema i sasvim sigurno će toga i dalje biti, pa se jasno može reći da političari i mediji bezobzirno iskorištavaju ove porodične tragedije u svrhe podle političke borbe za vlast!

Toliko!

književnik, Muhamed Mahmutović

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x