Mediji u RS nakon britanskih sankcija: Ništa im nije sveto – I Dan Republike koriste za pljačku

Podijelite ovaj članak:

„Marketinška agencija Mania je značajno profitirala organizacijom i promocijom neustavnog obilježavanja 9. januara. Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluku 2015. godine, te ponovo 2019. godine, da je odabir 9. januara za proslavu Dana Republike Srpske neustavan i diskriminatoran, jer uspostavlja povlašteni položaj jedne etničke zajednice u odnosu na druge. Djelovanjem u suprotnosti sa ovim odlukama, Mania je podrivala vladavinu zakona, promovisala podjele i strah. Režim sankcija Ujedinjenog Kraljevstva omogućava sankcionisanje onih koji podrivaju ili prijete suverenitetu, teritorijalnom integritetu, međunarodnom prosperitetu ili ustavnom poretku Bosne i Hercegovine. Ujedinjeno Kraljevstvo nije olako donijelo ovu odluku. Ali, kako smo više puta naveli, posljedice moraju postojati za one, političare ili kompanije, koji podrivaju mir koji je obezbijeđen Dejtonskim mirovnim sporazumom“, rekao je ambasador UK u BiH Julian Reilly.

Ujedinjeno Kraljevstvo prema Regulativi iz 2020. godine donose sankcije onima koji podrivaju ili prijete suverenitetu, teritorijalnom integritetu, međunarodnom prosperitetu ili ustavnom poretku Bosne i Hercegovine; podrivaju ili prijete miru, stabilnosti ili sigurnosti zemlje; opstruiraju implementaciju Opšteg okvirnog sporazuma za mir (GFAP, ili Dejtonskog mirovnog sporazuma) ili izvršavaju bilo koju drugu radnju, politiku ili aktivnost koja podriva GFAP.

Ova mjera ujedno podrazumijeva zamrzavanje sredstava.

“Zamrzavanje sredstava spriječava bilo kog građanina Ujedinjenog Kraljevstva, ili bilo koju kompaniju u Ujedinjenom Kraljevstvu, da ima ikakvu vezu sa sredstvima ili ekonomskim resursima koji su u vlasništvu, pohranjene ili pod kontrolom sankcionisane osobe, a koji su na teritoriji Ujedinjenog Kraljevstva. To će također spriječiti obezbjeđivanje sredstva ili ekonomskih resursa za sankcionisane osobe ili pravna lica ili za njihovu dobit”, poručuje se u saopštenju.

Na ovu vijest reagovali su iz RS, optužujući firmu Mania za – bogaćenje na tzv. “danu Republike”.

Da za režim ništa nije sveto, pa ni proslava Dana Republike u koju se busaju, govori velika u skandalozna pljačka preko pola miliona novca upravo na organizaciji proslave 9. januara u Banjaluci.

Firma MANIA D.O.O iz Banjaluke dobila je 10.01.2024. godine, dan posle raskošnog obilježavanja Dana Republike u Banjaluci, posao promocije Dana Republike, dakle nakon što je sve prošlo, ili je bar tako objavljeno u Službenom glasniku.

Naime na portalu Akta.ba, koji prati javne nabavke i poslovanje firmi, objavljeno je da je javna nabavka usluge medijske kampanja povodom Dana Republike Srpske objavljena 10.01.2024. i da je otvorena do 17.01.2024. godine pa se postavlja pitanje kako je unapred posao dodijeljen dvorskoj firmi MANIA D.O.O, i zašto je javna nabavka objavljena post festum, nakon obilježavanja Dana Republike?

MANIA JE za posao promocije neustavnog tzv. “dana RS” iz Kabineta predsjednika RS dobila 239 000 maraka bez PDV-a i još 408 000 KM bez PDV-a za organizaciju, a zanimljivo da su posao dobili 21.12.2023. godine, svega tri nedelje prije proslave , što je više nego kratak rok za ozbiljnu organizaciju i planiranje, a koja košta gotovo pola miliona maraka.

Da je MANIA D.O.O. projekat režima za izvlačenje budžetskih novaca govore podaci sa su samo u poslednjem tromjesečju 2023. i prvih nekoliko dana nove 2024. godine dobili milionske poslove, a pored promocije i organizacije “ana Republike”dana RS” od Kabineta Milorada Dodika dobili su još 595 000 maraka (bez PDV-a) od Autoputeva Republike Srpske, tobože za usluge medijske promocije, te 128 000 KM (bez PDV-a) od Investiciono-razvojne banke Republike Srpske za organizaciju Treće investicione konferencije INVEST Srpska.

Formalni vlasnici MANIA D.O.O su Danijel Tepšić, Srđan Šipka i Dejan Javorac, direktor je Goran Vukalović, ali je jasno da bez političke pozadine i pokrovitelja iz sjene, moćnika na vlasti, ne bi dobijali milione da snimaju sportove i slikaju fotografije.

Prihodi stalno rastu, za 3 godine su utrostučeni, 2022 godine su imali preko 2 miliona maraka prihoda i skoro milion profita, i mogli bi se nazvati  domaćim PROINTEROM, jer što je Prointer u softverima i računarskoj opremu to je MANIA u oblasti fotografije i video spotova.

(nebojšavukanović.info)

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x