Medina: Hadžije danas posjećuju Uhud, svi su dobro i zdravo

Podijelite ovaj članak:

Doktor Emir Fazlibegović, koordinator medicinskog tima koji prati bosanskohercegovačke hadžije u Medini i Mekki, izjavio je da su sve hadžije dobro i da je svega sedam osoba zatražilo ljekarsku pomoć u Medini.

Naglasio je da su u dva medinska hotela u kojima su smještene naše hadžije već formirani doktorski timovi s jednom ambulantom i jednom dežurom.

„Još u Sarajevu smo formirali osam timova s po jednim doktorom i medicinarom. Tu su pulmolozi, kardiolozi, urgentolozi i hirurzi.  Zdravstveni bilten hadžija je dobar i samo sedam hadžija je zatražilo ljekarsku pomoć“, rekao je dr. Fazlibegović.

Ovom prilikom dao je nekoliko vrlo važnih zdravstevnih preporuka hadžijama, te kako da se zaštite tokom dana kada temperature prelaze i više od 40 stepeni Celzijusa.

„Mora se smanjiti konzumiranje hladnih napitaka i da prilagode klima uređaje u svojim sobama. Moraju koristiti vlažne maramice i često prati ruke, te što više paziti na ishranu u Medini, koja je bogatija začinima koji mogu da izazovu stomačne probleme“, poručio je dr. Fazlibegović.

Izaslanik Ureda za hadž i umru Izet-ef. Čamdžić je nakon sinoćnjeg sastanka s vodičima najavio aktivnosti koje hadžije očekuju u naredna dva, tri dana.

Hadžije će danas posjetiti Uhud i još nekoliko značajnih lokacija. Planiran je odlazak čak 24 autobusa s bosanskohercegovačkim hadžijama.

„Hadžije će već od večeras u različitim terminima posjećivati Revdu. Nadamo se da ćemo u narednim danima, a ovdje smo do ponedjeljka kada napuštamo Medinu, sve aktivnosti obaviti na planirani način“, poručio je Čamdžić.

Podsjetio je na trenutno stanje hadžija, naveo kako sve protiče u najboljem redu, a potom je savjetovao buduće hadžije šta bi to obavezno trebale da posjete u Medini.

„Medina je čarobna u tom smislu. Dakle, ljudi ovdje uprkos svim umorima i izazovima ipak osjećaju jednu lagodnost, oduševljenje i sreću. Svako ovdje odgovorno i odlučno radi svoj posao, od cijele naše ekipe. Svaki problem se rješava odmah, danas, ne može se čekati sutra. Saudijske vlasti su napravile mnogo na prezentaciji naše islamske historije i kulture. Hadžijama bih preporučio da posjete jedan muzej u Medini koji donosi priču o Poslanikovom a.s. životu, džamiji, bitkama. Medina ima mnogo za pokazati“, kazao je Čamdžić.

Hadžija Idriz Mujarić iz Zavidovića u Medini boravi sa suprugom, sinom i snahom, te ne krije emocije i poziva sve koji žele obaviti hadž da što prije donesu tu odluku.

„Meni sigurno niko nije mogao objasniti ovu ljepotu, niti ću ja drugima moći prenijeti svoje osjećaje jer to je nešto veličanstveno što sam insan doživljava“, poručio je Mujarić.

Sa suprugom ove godine će hadž obaviti i Senka Hodžić iz Sarajeva koja je nakon obavljene umre poželjela ponovo posjetiti Medinu i Mekku.

„U decembru smo bili na umri i poželjeli smo opet doći. Doživljaj se ne može opisati riječima, to čovjek doživljava u sebi“, rekla je Hodžić.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x