Mehmedalija Džaferović ljubav prema koži pretvorio je u biznis

Podijelite ovaj članak:

Mehmedalija Džaferović iz mjesta Brka kod Brčkog prije šest mjeseci napravio je kožnu torbu za svoju suprugu, iz čega se izrodila ideja za pokretanjem firme koja se bavi proizvodnjom predmeta od kože.

Džaferović je prve mjesece rada svoje firme posvetio izradi kožne galanterije, torbi, kaiševa i novčanika.

“Moj prvi dodir sa kožom desio se 1988. godine, kada je moja majka šila cipele za našu poznatu fabriku obuće. Ponovo priča sa kožom se nastavlja kada sam počeo raditi za njemačku firmu koja se bavila proizvodnjom kožnih sjedala za jahanje. To sam radio do 2011. godine, ali ta ljubav prema koži se nastavila i kada sam prestao raditi, jer sam kod kuće imao malu radionicu koja je bila za hobi“, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Mehmedalija Džaferović.

S obzirom na to da voli obradu kože i proizvode od kože, dok mu je to predstavljalo samo hobi, komšije su mu donosile predmete koje je popravljao.

“Svi su ostali oduševljeni. Popravljao sam sedla, kaiševe, bičeve i te sitnice“, navodi Džaferović.

Međutim, ipak se odlučio za ozbiljniju proizvodnju, prije svega, kožnih torbica.

“U ovih šest mjeseci kako smo pokrenuli proizvodnju, imamo zavidan kvalitet i izgled koji su naši kupci prepoznali. Specifični i originalni smo po tome što je kod nas sve ručni rad, i to čisto ručni bez ijednog dijela da se radi mašinski“, naglasio je Džaferović.

Planira uvesti i dio mašinske proizvodnje, te proširiti asortiman.

“Imamo dosta ideja i zahtjeva od naših kupaca, ali to će se ostvariti kada se malo finansijski popravimo. Proizvodnju smo pokrenuli iz svojih vlastitih sredstava i jedini smo koji svaki korak u proizvodnji rade ručno“, istakao je Džaferović.

Izrazio je nadu da će njegov rad u budućnosti biti još više prepoznat, te da će ljudi uvidjeti da na području Brčko distrikta postoji nešto neobično i vrijedno pažnje.

“U planu smo praviti cipelice za bebe, rukavice, jakne… Sve to ovisi od finansija i podrške. Trenutno su naši kupci naša najveća podrška, koji u nama vide kvalitet. Najviše im se sviđa preciznost ručnog rada i što nema umjetnih materijala, nego čista koža“, rekao je Džaferović.

Otkrio je da će mu u maju ove godine iz Amerike doći jedna gospođa koja se zainteresirala za njegove proizvode. Kako je naveo, gospođa je porijeklom iz Teslića, a kod njega dolazi kako bi naručila pet torbi.

Istakao je da su torbe koje je on napravio već završile u Sloveniji i Hrvatskoj, te da je trenutno u izradi torba čiji naručilac je iz Srbije.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x