Mektić o istrazi Tužilaštva BiH: To su gluposti i budalaštine

Podijelite ovaj članak:

Njima su problem kritičari, a ne obračun s kriminalom, odnosno ono za što ih narod plaća, a za što troše ogromne pare sa grbače ovog naroda“, kazao je Mektić

Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv državnog ministra Dragana Mektića, nakon što je u radu na predmetu Tužilaštvo došlo do više dokaza o postojanju osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlasti, odavanje tajnih podataka, te davanje lažnog iskaza, saopštili su iz Tužilaštva BiH.

Istragu koju je Tužilaštvo pokrenulo, ministar Mektić u izjavi za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), nazvao je glupošću i budalaštinama.

„Tužilaštvo koje bi se trebalo baviti borbom protiv ogromnog i ozbiljnog organizovanog kriminala, bavi se svojim kritičarima, a ja sam jedan od njih. Kritičar sam jer tvrdim da su korumpirani, nesposobni i kriminalizovani. Njima su problem kritičari, a ne obračun s kriminalom, odnosno ono za što ih narod plaća, a za što troše ogromne pare sa grbače ovog naroda“, kazao je Mektić.

Iz Tužilaštva tvrde da iz do sada prikupljenih dokaza proizlazi osnov sumnje da je Mektić kao odgovorna osoba, u svojstvu ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH, pribavio određene povjerljive podatke, a potom ih na različite načine, iako je znao da je obvezan čuvati tajne podatke, podijelio s osobama koje nemaju ovlasti za pristup podacima s oznakom tajnosti, a potom neistinito obavještavao javnost, te u konačnici dao lažan iskaz u Tužilaštvu BiH, što je prouzročilo teške posljedice za sigurnost, vladavinu prava i ugled Bosne i Hercegovini.

S obzirom da će u toku istrage biti tretirani dokumenti i dokazi s oznakama tajnosti, i predmet će u narednom periodu dobiti oznaku tajnosti.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x