Merkel i Macron dočekali Zvizdića: Tenzije na zapadnom Balkanu nikome ne koriste

Podijelite ovaj članak:

Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Francuske Emannuel Macron uoči glavnog sastanka s liderima zapadnog Balkana izjavili su da će se razgovarati o stabilnosti regiona, te dodali da tenzije u regionu nisu od koristi nikome.

Merkel je u obraćanju novinarima kazala da su Francuska i Njemačka nosioci ideje da zemlje u regionu zapadnog Balkana trebaju zajedno raditi na jačanju stabilnosti, javlja agencija Anadolija.

“Željeli smo da u neformalnom okviru govorimo s liderima zapadnog Balkana”, rekla je Merkel.

Dodala je da će jedna od tema u Berlinu biti i “pitanje odnosa Srbije i Kosova” i kako da se to pitanje pokrene s mrtve tačke.

“Danas će biti otvorena diskusija, a ne donošenje odluka”, kazala je Merkel.

Macron je također istakao da će biti razgovarano o odnosima Srbije i Kosova kao i o nastavku dijaloga dvije strane.

“Nemamo namjeru da preporučimo neko određeno rješenje, već želimo da se sagledaju sve opcije i da pokušamo doprinijeti da oni budu bez regionalnih tenzija. Odgovornost je na svima nama da odgovorno radimo kako bi dvije strane, Beograd i Priština, nastavile dosadašnje razgovore”, rekao je Macron.

Napomenuo je da njegova zemlja ima novu strategiju o angažmanu u regionu koja će danas biti predstavljena partnerima.

“Devedesetih godina Francuska je bila veoma angažovana. Zatim smo se malo povukli, ali sada želimo opet raditi na razvoju”, kazao je, dodajući kako tenzije u regionu nisu od koristi nikome.

Angela Merkel, kancelarka Njemačke i Emmanuel Macron, predsjednik Francuske u Berlinu su organizovali sastanak na koji su pozvani predstavnici zemalja zapadnog Balkana, kao i Hrvatske, Slovenije, te Evropske komisije. Glavne tema razgovora su stabilnost i razvoj zapadnog Balkana.

Tom sastanku prisustvuju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x