Mesić: Zagreb otvoreno pomaže i oslanja se na politiku Čovića koji je zajedno sa Dodikom. Njih dvojica su razbijači BiH.

Podijelite ovaj članak:

Tvrdi kako Hrvatska može najveći doprinos dati evropskom putu BiH tako što se neće miješati u njena unutrašnja pitanja.

Stjepan Mesić govorio je o izborima u Crnoj Gori, ali i o odnosima o odnosima u regionu.

Kada su u pitanju izbori u Crnoj Gori, Mesić je kazao kako je očekivao pobjedu Đukanovića, ali da je ona pretijesna.

“Pretpostavio sam da će pobijediti, jer druga strana nije poznata, previše ih ima, rasuti su glasovi, teško je procijeniti konačni rezultat. Pretpostavljam da preveliki utjecaj ima Đukanović i da bi to moglo biti presudno. Građani ne vole prevelika iznenađenja, protukandidat je obrazovan i mlad, ali pitanje je koliko će to stimulirati glasače da se opredijele za njega. Ovo su jedni od važnijih izbora za cijelu regiju, jer Crna Gora igra važnu ulogu upravo jer je prelomni trenutak ili se ide evropskim putem ili će doći do razlaza od evropskog puta. Nadam se da će Crna Gora nastaviti evropski put. Svi u regiji očekuju rezultate ovih izbora. Nadam se, bez obzira ko pobijedi, da će Crna Gora profitirati. Crna Gora se ne može zaustaviti na svom demokratskom putu. Ona činjenica, priznata država i nadam se da će biti stabilizirajući faktor u cijelom prostoru” poručio je.

Kritikovao je evropsku politiku na Zapadnom Balkanu, nazvavši je najvećom smetnjom.

Na jednoj strani se obećava brzi ulazak u EU, brzi pomak ka usvajanju evropskih standarda i vrijednosti, a na drugoj strani se ne poduzima ništa da se ubrza ulazak u EU. Na jednoj strani imate među članicama zamor od pridruživanja, a s druge strane imate zamor od čekanja. EU to može brže riješiti. Crna Gora i ostale zemlje su već zasićeni od čekanja, ali dokle to može trajati?! EU to može veoma brzo riješiti. Oni koji zaostaju u privrednom dijelu , to se riješava mjerama koje će omogućiti da sve zemlje Evrope imaju jedan uzlet”, naveo je.

Komentarišući politiku u Bosni i Hercegovini, Mesić je kazao kako je RS proizvod prošlog rata i politike koja je dovela do Daytona.

“Dayton je iza sebe ostavio nešto što vidimo da se ne može riješiti. S jedne strane imate snage u BiH, tačnije u RS-u, koji vjeruju da se može taj dio BiH otcijepiti. RS je nastala na etničkom čišćenju. Zagreb otvoreno pomaže i oslanja se na politiku Čovića koji je zajedno sa Dodikom. Njih dvojica su razbijači BiH. Pomak u BiH nije u Sarajevu, nego u Beogradu i Zagrebu. Nije dovoljno da Zagreb kaže kako podržava BiH, ali i Dragana Čovića, a on je glavni saradnik Dodika. Beograd slično kaže, ali u svemu podržavaju Dodika koji ne priznaje BiH. On kaže da jedva čeka da se BiH razbije i želi da njen opstanak dosadi Evropi i svijetu. Igra na kartu razbijanja BiH. Dok je Ashdown bio, on je rekao da nema mjesta u politici za one koji ne provode Dayton. Sada u BiH nema snage da se isključe oni koji razbijaju BiH”, smatra bivši predsjednik Hrvatske.

Tvrdi kako Hrvatska može najveći doprinos dati evropskom putu BiH tako što se neće miješati u njena unutrašnja pitanja.

“Isto je i u Srbiji. Ne može u Srbiju dolaziti Dodik koji nikog ne predstavlja. Nije ključ u rješavanju pitanja BiH ni u Sarajevu, ni u Banja Luci, ni u Mostaru. EU mora dati do znanja vodstvu Hrvatske i Srbije da puste BiH na miru. Ako žele da uspostave kontakt sa BiH, imaju zvanične institucije, imaju vlade”, pojasnio je u razgovoru za Hayat.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x