Mikroplastika – globalna prijetnja zdravlju

Jeste li znali da godišnje pojedete oko 260 grama mikroplastike?

Prema informacijama koje je javno obznanio Svjetski fond za divlje životinje (WWF), svaki čovjek na svijetu u prosjeku konzumira 5 grama mikroplastike svake sedmice. To je oko 260 grama godišnje!

Poznato je da se plastika razgradiva i to je jako dobra vijest, loša vijest je da to traje jako dugo: od 100 pa sve do čak 1.000 godina. Ono što je dodatno zabrinjavajuće je i to da razgrađivanjem plastika ne nestaje, nego postaje mikroplastika – plastika čestica veličine 0,1 μm do 5 mm.

Prema UN-u u morima se nalazi 51 trilijun čestica mikroplastike, 500 puta više nego što je zvijezda u našoj galaksiji.

Mikroplastiku mogu progutati morske životinje te ona tako ulazi u prehrambeni lanac i dospijeva u hranu ljudi. Pronađena je u prirodi, u hrani, pićima, medu, pa čak i u vodi iz vodovoda.

Upravo zbog te svoje “veličine”, mikroplastika dospjeva na sva mjesta koja možemo zamisliti i predstavlja ozbiljnu prijetnju zdravlju ljudi. Zabrinjavajuće je da su naučnici pronašli čestice plastike i u najdubljem okeanskom rovu – Marijanskoj brazdi. Mikroplastika je pronađena i u snijegu na padinama najvišeg vrha na svijetu – Mount Everesta.

Možda će upravo tragovi ili čak sloj mikroplastike, uz radioaktivnost i tihi sloj iznad, budućim geolozima biti znak da su došli do sloja antropocena?

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x