Milan Radanović o GENOCIDU nad BOŠNJACIMA na Balkanu!

Podijelite ovaj članak:


Partizanska biografija ne bilježi najmasovniji ratni zločin četnika nad Bošnjacima u Priboju. Tu je period od 70 godina prećutkivanja genocida. O nepojmljivim zločinima četnika nad Bošnjacima u Srbiji govori Milan Radanović, srpski historičar.

Jedna od knjiga koja se bavi zločinima tokom Drugog svjetskog rata na Balkanu, uključujući i zločine četnika nad muslimanskim stanovništvom, jeste “Balkanski dželat: Ratni zločini Srba” autora Nebojše Jovića. Ova knjiga pruža dublji uvid u ratne zločine počinjene tokom Drugog svjetskog rata, s posebnim fokusom na aktivnosti srpskih snaga. Međutim, treba imati na umu da je važno kritički pristupiti svim izvorima i provjeriti različite perspektive kako bi se dobila cjelovita slika događaja.

U videu se najviše govori o zločinima Pavla Đurišića.

Pavle Đurišić bio je četnički vojskovođa tokom Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji. Rođen je 1909. godine, a stekao je vojničko iskustvo u Kraljevini Jugoslaviji. Nakon napada Sila Osovine na Jugoslaviju 1941. godine, Đurišić se pridružio četnicima, grupi koja se suprotstavljala okupaciji i komunističkim partizanima.

Đurišićeva jedinica poznata je po djelovanju u Crnoj Gori i istočnoj Bosni. Uz pomoć Italijana, Đurišićeva vojska djelovala je protiv komunističkih partizana, ali je takođe bila poznata po brutalnim metodama u suzbijanju komunističkog pokreta, što uključuje i zločine nad civilima. Đurišićeva grupa je izvršila niz masakra i zločina protiv civilnog stanovništva, uključujući muslimanske Bošnjake i Hrvate.

Nakon završetka rata, Đurišić je pokušao da se skloni od komunističkih vlasti, ali je 1945. godine uhvaćen i likvidiran. On ostaje kontroverzna figura u historiji Balkana, pri čemu neki (Srbi)pripisuju njegovoj vojničkoj karijeri herojske osobine, dok ga drugi (žrtve) smatraju odgovornim za zločine i brutalnost tokom rata.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x