Milion živih vrsta pod rizikom od izumiranja

Podijelite ovaj članak:

Život u divljini i prirodna staništa opadaju stopom bez presedana širom svijeta, a oko milion biljnih i životinjskih vrsta je pod rizikom izumiranja, navodi se u novoj studiji. Ovakva situacija dikretno ugrožava i čovječanstvo, napominju naučnici.

Broj ugroženih vrsta veći je nego ikada ranije od kada postoje ljudi, a mnoge bi mogle da nestanu u roku od nekoliko decenija, piše u studiji koja je sastavljena za UN, prenio je AP.

Naučnici upozoravaju da je prirodni svijet u opadanju brže nego ikada do sada kao direktan rezultat uticaja koji vrši čovjek i da su ugroženi “sami temelji” ekonomije, hrane, zdravlja i kvaliteta života u čitavom svijetu.

Potrebno je da se izvrši velika promjena u ekonomiji i društvu da bi se priroda zaštitila i obnovila, jer je ona izvor hrane, lijekova i ostalih materijala, polinacije usjeva, vode za piće i kvaliteta života.

Bez ovakve promjene, šteta će se i dalje pogoršavati do 2050. godine i dalje, što će direktno ugroziti blagostanje čovječanstva širom svijeta, navodi se u studiji. Ovakva situacija potkopaće i postojeće globalne napore da se riješe problemi siromaštva i gladi, pobošlja zdravstvena zaštita i zaustave klimatske promjene.

Stručnjaci upozoravaju da se veliki interesi protive promjenama sadašnjeg stanja, jer im odgovaraju stvari poput subvencija ili nedostatka regulativa, ali da se to protivljenje može prevazići za opšte dobro.

U trogodišnjoj izradi studije učestvovalo je više od 450 stručnjaka iz 50 zemalja.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x