Minela Imšir prva je hafiza Kur'ana Časnog iz Bosanske Gradiške

Minela Imšir iz Dubrava kod Bosanske Gradiške postala je hafiza. U čast ove mlade Dubravčanke organizovanaje hafiz dova u džamiji u njenom rodnom mjestu, a predvodio ju je muftija banjalučki Nusret efendija Abdibegović.

Biranim riječima muftija Abdibegović, a potom i glavni imam bosanskogradiški Zejnil efendija Latifović, govorili su o ovoj 23-godišnjoj djevojci, koja je životni smisao našla u učenju Kur’ana.

– Hafiza Minela je tri godine učila Kuran i položila vrlo teški ispit pred najjačom komisijom koju je predvodio naš reis Husein ef. Kavazović. Velika je čast biti hafiz Kurana, velika je čast Dubrava i cijele Bosanske Gradiške što je Minela napravila taj ogromni uspjeh. Čestitam Mineli, ali i njenim roditeljima Muji i Veziri i predanom imamu Zejnilu, jer su vjerovali u njen uspjeh – kazao je efendija Abdibegović.

U prisustvu nekoliko imama, Mineline rodbije i džematlija Dubrava biranim riječima o mladoj hafizi govorio je i glavni imam Zejnil ef.Latifović.

– Pričao sam sa najstarijim ljudima odavde, proučavao knjige i zapise i zasigurno znam da Bosanska Gradiška u posljednjem vijeku nije imala hafiza. Minela ulijeva nadu da mlade generacije žive u duhu sa Kuranom i da smo na pravom putu – rekao je ef. Latifović.

Nakon proučene hafiz dove u Minelinu čast, muftija Abdibegović uručio joj je priznanje o položenom ispitu, a potom su uslijedila čestitanja i fotografisanje.

– Presretna sam. Doživjela sam veliku čast da obradujem svoje roditelje, muftiju, imame, rodbinu i komšije. Poručujem mladim da se maksimalno okrenu vjeri jer to je garancija da su na pravom putu. Želim da se zahvalim svima na ogromnoj podršci, a imala sam je zaista – rekla je mlada hafiza Minela Imšir.

Hafiza Minela Imšir, rođena je 1998.godine u Minhenu, stalno je nastanjena u lijevčanskom selu Dubrave kod Bosanske Gradiške, a studira zdravstvenu njegu u Sarajevu prenosi portal Crna-hronika.

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x