Ministar Osmanović sa Zlatnim ljiljanima i njihovim porodicama: Vraćamo dignitet boračkoj populaciji

Podijelite ovaj članak:

U okviru obilježavanja Dana Kantona Sarajevo i nadolazećeg Dana Zlatnih ljiljana, danas je u hotelu Terme na Ilidži upriličen svečani ručak za članove porodica ovih heroja s područja KS.   

Ovom prilikom, članovi porodica šehida i borci-heroji koji su preživjeli agresiju imali su priliku razgovarati s ministrom za boračka pitanja KS Omerom Osmanovićem i iznijeti mu probleme s kojim se susreću.   

Osim ministra Osmanovića, današnjem prijemu prisustvovali su predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić, direktor JU “Fond Memorijala” Ahmed Kulanić, te direktor Fonda “IKRE” Smajo Halilović.  

”Zasluge naših Zlatnih ljiljana ne mogu se mjeriti niti nadomjestiti, ali možemo barem na ovaj simboličan način dati im do znanja da smo zajednica koja se brine o onima koji su se u najtežim trenucima suprotstavili nadmoćnijem agresoru. Osluškujući probleme, ali i potrebe, mi na ovaj način pokušavamo da vratimo dignitet našim braniteljima, ali i njihovim porodicama. Neka ovaj datum bude prilika da se sjetimo naših ‘Vojnika sreće’ koji nisu dočekali slobodu, ali i da istovremeno ne zaboravimo ono što smo preživjeli. Vrata Ministarstva za boračka pitanja, kao i uvijek do sada, otvorena su za sve vas, jer samo zajedničkom interakcijom možemo raditi na poboljšanju vašeg statusa”, poručio je ministar Osmanović.  

“Zlatni ljiljan” je vojno odlikovanje Armije Republike Bosne i Hercegovine koje je dodjeljivano vojnicima i oficirima za najsmjelije, najhrabrije i najtaktičnije ratne poduhvate, odnosno onima koji su se naročito istakli u oružanom suprotstavljanju agresoru, doprinijeli proširenju slobodnih dijelova RBiH, izvršili više akcija u kojima je došla do izražaja njihova lična hrabrost i požrtvovanje, pri čemu su agresoru naneseni znatni gubici u ljudstvu i materijalnim sredstvima. “Zlatnim ljiljanom” su ukupno odlikovane 1.742 osobe, značajan dio njih posthumno.   

Dan Zlatnih ljiljana u Bosni i Hercegovini obilježava se 9. maja.  

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x