Mit o Srđanu Aleksiću

Podijelite ovaj članak:

DEKONSTRUKCIJA JEDNOG MITA

Četiri vojnika takozvane VRS fizički su napali Bošnjaka Alena Glavovića na ulici. U zaštitu Glavovića stao je Srbin Srđan Aleksić. Od povreda zadobijenih spašavajući sugrađanina pao je u komu i preminuo nekoliko dana kasnije.

Ovako su mit o Srđanu Aleksiću formulisali medijski hadžibudalaševići u Sarajevu. Kao i svaki mit sazdan je na poluistinama i na njima opstaje. Isti događaj, ispričan u svjetlu stvarnih činjenica i njihovih značenja u vremenu događanja, kazuje se na sljedeći način.

Alen Glavović bio je pripadnik takozvane vrs!

(U januaru 1993. nalazio se na bolovanju nakon težeg ranjavanja na frontu. Dane bolovanja u Trebinju provodio je švercujući robu na pijaci i u trebinjskim kafićima. Nije nikakav primjer i simbol progonjenog trebinjskog Bošnjaka. Oni, trebinjski Bošnjaci, su tokom ljeta 1992. izbjegli ili bili protjerani iz svog grada. Mali procenat koji je iz raznih razloga ostao u Trebinju, uglavnom je iskazivao lojalnost vlastima takozvanog RS-a, radio i ratovao za takozvani RS. Neki su, kao Alen Glavović, i krv svoju prolivali za ratne ciljeve takozvanog RS.)

Grupa od četiri pripadnika takozvane VRS započela je raspravu sa Glavovićem, pripadnikom takozvane VRS, u kafiću i nastavila na ulici, gdje je rasprava prerasla u batinanje četvorice protiv jednoga.

Srđan Aleksić bio je pripadnik takozvane VRS.

(U knjizi poginulih boraca takozvane VRS objavljenoj 2004. godine pod naslovom „Za krst časni i slobodu zlatnu“, na spisku poginulih i umrlih boraca takozvane VRS iz Trebinja, na strani 1385, Srđan Aleksić je upisan kao borac koji je 1993. smrtno stradao nesretnim slučajem.)

Učesnici ovog događaja, svi pripadnici trebinjske brigade takozvane VRS, su se međusobno poznavali.

Srđan Aleksić je stao u zaštitu prijatelja i saborca, koji je u tom sukobu bio slabija strana. To je u svakom slučaju i u svakoj sredini viteški i hvale vrijedan čin. U tom nastojanju je tragično okončao svoj mladi život. Sve to stoji, ali nema nikakve filo-bošnjačke konotacije. Aleksić je spašavao svog prijatelja i saborca, nekoga ko je izdao Bosnu i Bošnjake, nekoga ko je pucao u Bosnu i Bošnjake, u istom stroju u kojem su to radili njegovi napadači, u istom stroju u kojem je to radio i sam Aleksić.

Ne prepoznajem u ovom opisu nikakvog svebosanskog heroja!

Doduše, ne bi me iznenadilo da Bošnjaci uskoro počnu kucati i table sa nazivima „Ulica Alena Glavovića“!

(Asim Ferhatovic)

Napomena redakcije!
Provjerili smo spisak vojske tkz rs. Na njemu se zaista nalazi ime ovog četnika kojeg predstavljaju kao muslimana, koji se iskazao u borbama i bio ranjavan!

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x