Mladi Kenan Mulović stekao titulu hafiza na majčin rođendan

Podijelite ovaj članak:

U džematu Sultan-Fatihove (Careve) džamije u Sarajevu jučer je proučena hafiska dova mladom hafizu Kenanu Muloviću.

Hafiskoj dovi prisustvovali su domaćin hafiz mr. Sadrudin-ef. Išerić, izaslanik muftije sarajevskog i voditelj Škole hifza Muftijstva sarajevskog, hafiz mr. Ammar-ef. Bašić, izaslanik glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, hafiz Hamdo-ef. Solo, muhaffiz mladom hafizu, Emela Mehmedspahić, direktorica Prve bošnjačke gimnazije, hafizi i muaffizi Škole hifza, imami, profesori i profesorice Prve bošnjačke gimnazije, drugovi i drugarice iz razreda mladog hafiza, rodbina i prijatelji.

Hafiz Bašić je ovom prilikom prenio selame i čestitke glavnog imama i podsjetio prisutne na hadis da su “najbolji od nas oni koji nauče Kur'an i druge njemu podučavaju”.

Ukazao je na to da je Kur'an Allahov dar kojim Allah, dž.š., čuva jedan narod i da je jedan od puteva ka postizanju mudrosti.

S tim u vezi, obratio se mladom hafizu, citirajući 12. ajet sure Merjem koji upućuje na to da i mladoj osobi može biti darovana mudrost ukoliko se čvrsto prihvati Knjige.

Dodao je da je svaka hafiska dova inspiracija drugima i izrazio nadu da će i ova hafiska dova barem jedno od prisutnih motivirati da krene putem hifza.

Hafiz Išerić je citirao nekoliko hadisa koji ukazuju na počasti koje Gospodar ukazuje jednom hafizu i njegovim roditeljima.

Posebno je pohvalio jačinu hifza mladog hafiza, istaknuvši i jednu blagodat kojom je Allah, dž.š., počastio mladog hafiza, a to je da hafiz u svakom trenutku zna broj svakog ajeta u Kur'anu.

Dodatno je uljepšalo atmosferu kad je hafiz Išerić kazao da je mladi hafiz odabrao da njegova hafiska dova bude na rođendan njegove majke, što je, nesumnjivo, najljepši poklon koji joj je mogao pokloniti.

Hafiz Kenan, sin Amela i Amele, rođen je 2007. godine u Sarajevu. Učenik je prvog razreda Prve bošnjačke gimnazije. Pred hafizom Samir-ef. Avdićem naučio je 10 džuzeva, nakon čega je dvije godine za vrijeme pandemije napravio pauzu. Nastavio je učiti hifz krajem 2022. godine pred hafizom Hamdo-ef. Solom.

Hifz je položio za svega tri dana, od 22. do 24. aprila.

On je 27. hafiz Škole hifza Muftijstva sarajevskog, a deveti hafiz sa punkta Careve džamije u Sarajevu.

(Preporod.info)

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x