Mostar ne zaboravlja prijatelje: Uručena priznanja povodom 21. godišnice rada Centra za mir

Podijelite ovaj članak:
U prisustvu brojnih laureata i gostiju iz svijeta, regije i BiH, Centar za mir i multietničku saradnju sinoć je održao svoju tradicionalnu manifestaciju “Mostar ne zaboravlja prijatelje”.

Dodjelom međunarodnih priznanja “Mostar Peace Connection” i priznanja “Mimar mira”, te “Mostarske povelje mira” ujedno je obilježena i 21. godišnjica rada i djelovanja Centra za mir.

“Mostarska povelja mira” ove godine je uručena proslavljenoj bh. redateljici Jasmili Žbanić za ljudski doprinos istini kroz grandiozno filmsko ostvarenje “Quo Vadis Aida”, čija je umjetnička vrijednost potvrđena brojnim eminentnim nagradama evropske i svjetske kinematografije.

Priznanje “Mostar peace connection” uručeno je bivšem visokom predstavniku Valentinu Inzku zbog nametanja Zakona o zabrani negiranja genocida, koji je ocijenjen kao kamen temeljac za izgradnju moderne Bosne i Hercegovine.

Priznanje je uručeno i bivšem ambasadoru SAD u BiH Thomasu Milleru koji se tokom svog mandata u BiH isticao svojim doprinosom pomirenju, ali i kasnije kao predsjedavajući Međunarodne komisije za traženje nestalih.

Isto priznanje uručeno je i profesoru Edwardu Josephu koji je u najtežim ratnim vremenima pružao značajnu pomoć BiH i Mostaru, a što radi i danas kroz angažman predavača na vašingtonskom Univerzitetu John Hopkins.

Laureat priznanja “Mostar peace connection” za lični doprinos radu Haškog tribunala i trajni doprinos uspostavi pravednog mira, dobio je i tužilac Mark Harmon.

Ovo vrijedno međunarodno priznanje sinoć je dodijeljeno i Vesni Pusić koja je prva hrvatska političarka koja je poratnih godina prešla u istočni dio grada Mostara i pružila podršku snagama koje se odupiru ekstremizmu i fašizmu tih godina.

Priznanje “Mostar peace connection” za nesebičnu borbu za istinu i pravdu uručeno je i udruženju “Žene u crnom” iz Beograda. Ovo Priznanje uručeno je i gradonačelniku Podgorice Ivanu Vukoviću koji je ličnim angažmanom u mladosti kroz Pokret za nezavisnost Crne Gore slao snažne poruke da je zajednički život naroda moguć uprkos svim različitostima koje nas na kraju, sve skupa obogaćuju.

Priznanje “Mimar mira” uručeno je Emiru Suljagiću, koji je svojim angažmanom na čelu Memorijalnog centra Srebrenica pomjerio granice u djelovanju ove institucije na način da je potrebu izgovaranja istine o Srebrenici i čuvanje sjećanja na genocid u srcu Evrope pojasnio svim relevantnim faktorima u Evropi, sa željom da Memorijalni centar postane regionalni centar za istraživanje genocida.

“Mimar mira” je i Avdo Huseinović, čovjek koji je kroz svoje knjige i filmove dokumentovao najteže dane u historiji bosanskohercegovačkog naroda.

Priznanje “Mimar mira” uručeno je i Ajši Hadžimešić – Hafizović koja je dobar dio svog novinarskog angažmana posvetila aktivnoj komunikaciji sa ključnim osobama Tribunala u Hagu. Među nagrađenim su i Jakob Finci, dugogodišnji predsjednik Jevrejske zajednice BiH za brojna dobročinstva tokom opsade Sarajeva i za rad na očuvanju multikulturalnosti i međureligijskog dijaloga.

“Mimar mira” je Amor Mašović koji će u historiji ove zemlje ostati upisan zlatnim slovima kao humanista, koji je najbolje godine svog života posvetio humanoj misiji traganja za nestalim osobama u strahotama minulog rata.

Centar za mir je odlučio da svoje priznanje “Mimar mira” dodijeli i sljedećim javnim djelatnicima i novinarskim bardovima: Bori Kontiću, Senadu Pećaninu, Ozrenu Kebi i Draganu Markovini.

Manifestaciji u Mostaru prisustvovale su brojne javne ličnosti iz svijeta kulture, sporta, politike, poput ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković, kao i ugledni američki političar, nekadašnji šef Demokratske većine u Kongresu SAD-a Jim Morran.

Bošnjaci.Net

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x