Mostarka Selma je od danas izvršna direktorica Boston Dynamics

Podijelite ovaj članak:

Mostarka Selma (Slipčević) Svendson je upravo imenovana za izvršnu operativnu direktoricu Boston Dynamics, jednu od najnaprednijih robotskih kompanija na svijetu. Ovu lijepu vijest podijelio je dr. Edhem Čustović na svom Facebook profilu.

“Selma se bavi robotikom i vođenjem kompanija preko 20 godina. Posjeduje 22 patenta za pronalazak tehnologija koje su ključne za dizajn robota, uključujući ponašanje autonomne mobilnosti i mehaničke sisteme za čišćenje koji se nalaze na popularnim iRobot proizvodima poput Roomba robota za usisavanje.

Njeni izumi i vodstvo pomogli su da se iRobot transformira iz malog startupa u Massachusettsu u globalnu, javno trgovanu kompaniju robota za potrošače s više od milijardu dolara godišnjeg prihoda.

Dobitnica je brojnih nagrada, uključujući “Najbolji izum” čuvenog TIME magazina, nagradu za popularnu nauku “Najbolje od onoga što je novo”, a primljena je u Međunarodnu kuću slavnih žena u tehnologiji 2017.

Selma je odrasla u Mostaru gdje je završila studije mašinstva. U Sjedinjene Države došla 1994. godine kao izbjeglica gdje je gdje je magistrirala mašinstvo na Univerzitetu Northeastern University u Bostonu. U SAD je nastavila sa svojom strašću za inženjering i i izgradila veliku karijeru”, poručio je Čustović.

Senzor.ba upućuje najiskrenije čestitke našoj Selmi koja nas je sve učinila doista ponosnim.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x