Mount Everest – vrh nad vrhovima

Visina planina na Zemlji mjeri se u odnosu na nivo mora (metri nadomorske visine - m.n.v.), a Mount Everest je sa 8.848 m.n.v. definitivno najviša planina svijeta.
Podijelite ovaj članak:

Visina planina na Zemlji mjeri se u odnosu na nivo mora (metri nadomorske visine – m.n.v.), a Mount Everest je sa 8.848 m.n.v. definitivno najviša planina svijeta.

Ono što sigurno niste znali, je činjenica da Mount Everest kontinuirano raste. Naravno ne radi se o skali koja će vas zaprepastiti – svake godine poraste za pola centimetra. Iako godišnji “porast” ne zvuči puno, razlika između Mount Everesta danas je za puni korak više, nego kada je prvi put osvojen – 29. maja 1953. godine. Bio je to podvig Novozelanđanina Edmunda Hillaryja i Nepalca Šerpe Tenzinga Norgaya.

Tradicionalno ime ove planine je Sagarmatha (Kraljica Neba), ali je nazvana kada ju je tadašnji glavni geodetski nadzornik Indije Andrew Scott Waugh 1856. godine proglasio najvišom planinom svijeta. Dao joj je ime prema George Everestu, prvom zapadnom istraživaču Himalaje, koji se povukao s misije prije nego je uopće vidio Mount Everest.

Mount Everest je najviši vrh Himelaje. Nalazi se u području zvanom dolina Khumbu – dijelu himalajskog planinskog masiva u kojem se nalazi osam od deset najviših planina svijeta. Himelaja je općenito najviši planinski sustav na Zemlji. Osim toga, radi se o jednom od najmlađih nabranih gorskih sustava. Himelaja se formirala u posljednih 50 miliona godina, pa je većinom građena od preoblikovanih metamorfnih stijena, koje su prvobitno bile dio Indijske tektonske ploče. Orogeneza je započela konvergencijom Indijske kontinentske ploče s jugoistočnom Azijom. Sudaranjem ploča došlo je do skraćivanja sjevernog indijskog ruba za oko 2.000 kilometara te povećanja debljine dijela indijske kore ispod Himelaje na 55 kilometara, odnosno 70 kilometara ispod Tibeta.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x