Muderris: U mojoj Žepi hodam na prstima

Podijelite ovaj članak:

Sjećanje na 27. juli 1992. godine je naša obaveza, kao što je naša obaveza i da sjećanja prenosimo na mlađe generacije – kazao je prošle godine povodom obilježavanja Dana sjećanja na pad Zaštićene zone UN-a Žepa Nezim Halilović Muderris, koji je rođen u Žepi. 

Muderris je kazao kako je na datum okupacije Žepe udareno u srce odbrane Bosne i Hercegovine.

– Teško je stojati pored šehidskog spomen-obilježja, gdje su imena mojih Žepljaka, imena onih najhrabrijih od nas. Naravno, tužno je sjećanje na 27. juli 1992. godine, kada je zvanično okupirana Žepa. Prisjetimo se da su Mehmed-ef. Hajrić, Avdo Palić, Amir Imamović, žrtvovali svoje živote kako bi spasili grupu civila – naveo je Muderris.

Kako je naglasio, kad god ima priliku dođe u herojsku Žepu.

– Trudim se da u mojoj Žepi hodam na prstima, jer sam siguran da gdje god stanem na žepsku zemlju, da ću stati na kap šehidske krvi koja je prolivena za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Sretan sam što je danas sa mnom moj unuk Jahja, dvanaestogodišnjak, koji je došao da čuje i vidi – naglasio je on.

IMG_4390.JPG - Nezim Halilović: Žepska zemlja je natopljena šehidskom krvlju, prolivenom za domovinu

Muderris se osvrnuo i na našu obavezu prema majkama Srebrenice i Žepe.

– Prema majkama imamo dužno poštovanje, kao i prema suprugama naših šehida. Ostale su same sa svojim jetimima, imale su ogromnu obavezu i one su istinski heroji Bosne i Hercegovine, jer su odgojile djecu koja su svjesna šehadeta njihovih očeva, a u isto vrijeme svjesni da se domovina Bosna i Hercegovina danas mora braniti drugim metodama – poručio je on između ostalog. 

Ukazao je i na borbu svih povratnika.

– Moramo se truditi da snažimo domovinu Bosnu i Hercegovinu, kako bi svaki dan bio bolji za nas, naše porodice, narod, domovinu.

Ovdje, nakon genocida i zločina koji su počinjeni, imamo nove heroje, a heroji su svi oni koji su se vratili u herojsko Podrinje.

Siguran sam da svaki dan koji ovdje prožive, svjedočeći da je ovo jedinstvena teritorija Bosne i hercegovine, kod Gospodara svjetova vrijedi kao cijeli naš život negdje drugo – kazao je Nezim Halilović. 

(Preporod.info)

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x